napetosti

V raketnem napadu na ameriško bazo v Iraku ena oseba hudo ranjena

B.K.
19. 4. 2021, 10.03
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 12.21
Deli članek:

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Profimedia
Ameriški vojak v Iraku. Fotografija je simbolična.

Pet raket je v nedeljo zadelo zračno bazo v Iraku, kjer se nahajajo ameriški vojaki. V napadu sta bila ranjena dva ameriška pogodbena sodelavca in trije iraški vojaki, poroča nemška televizija DW. Eden izmed ranjenih naj bi utrpel hujše poškodbe in je v kritičnem stanju, je dejal komandir zračne baze general Diaa Mohsen.

Odgovornosti za napad doslej ni prevzel še nihče, a vsi sumijo, da naj bi za napadi stal Teheran ali pro-iranske milice v Iraku. Te naj bi namreč v preteklih mesecih že večkrat napadle tako imenovano Zeleno cono, močno utrjeno območje v iraški prestolnici Bagdad, kjer se nahaja ameriška ambasada ter več ameriških vojakov.

V omenjeni zračni bazi se sicer nahajajo še ameriška lovska letala F-16 ter več ameriških vzdrževalnih in mehaničnih podjetij.

Reuters
V bazi se nahaja tudi več meriških lovcev F-16 (na fotografiji).

Odnosi med Združenimi državami Amerike in Iranom, ki sicer niso bili ravno topli že odkar so Iranci leta 1979 z oblasti strmoglavili pro-ameriškega monarha Mohameda Rezo Pahlavija, so se dodatno zaostrili v času vladavine nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj so ZDA takrat najprej enostransko odstopile od mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in proti Iranu ponovno uvedle gospodarske sankcije, nato pa je bil v ameriškem zračnem napadu v Iraku umorjen še zloglasni, a doma priljubljeni general posebnih enot Kuds, Kasem Solejmani.