mama jo je pretepla do smrti

Primer tragično preminule deklice Nikoll: To je pokazal nadzor nad delom psihologinj

A.S.
19. 4. 2021, 09.49
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 09.49
Deli članek:

Kdo je odgovoren za smrt dveletne deklice Nikoll?

STA
Sveče in igrače pred pediatrično kliniko v Zagrebu.

Spomnimo: Hrvaško je med velikonočnimi prazniki pretresla smrt dve leti in pol stare deklice Nikoll, ki je umrla v zagrebški bolnišnici zaradi hudih poškodb glave, ki jih je povzročila njena mati.

Hrvaški minister za delo, pokojnine, družino in socialno politiko Josip Aladrović je nekaj dni po tregediji ocenil, da so odgovorni vsi. Menil je tudi, da je delno odgovoren tudi sam, a je treba določiti tiste, ki so najbolj odgovorni za smrt deklice. Sicer ni želel ugibati glede odgovornosti nobenega, a je dejal, da bodo ukrepali proti vsem centrom za socialno delo, za katere bodo ugotovili, da ne opravljajo svojega dela.

Dva tedna po smrti deklice je bil zaključen izredni strokovni nadzor nad delom dveh psihologinj iz Centra za socialno varstvo Nova Gradiška. Po poročanju HRT je sklep, da je bilo njuno ravnanje v skladu s standardi.

"Psihologinji, katerih delo je bilo pod izrednim strokovnim nadzorom, sta med nadzorom sodelovali in odkrito spregovorili o primeru ter omogočili dostop do vse dokumentacije v zvezi s primerom omenjene družine. Z vpogledom v številne dokumente in pogovori je bilo ugotovljeno, da sta psihologinji opravljali delo v skladu s standardi dela psihologov v socialnem varstvu in ukrepi, ki jih je sprejel center za socialno delo," so sporočili iz hrvaške zbornice psihologov.

Na rezultate strokovnega nadzora zbornice socialnih delavcev še čakajo. Po analizi rezultatov vseh inšpekcijskih pregledov bo ministrstvo za delo, pokojninski sistem, družino in socialno politiko presodilo, če in kje so bile morebitne napake pri obravnavi primera preminule deklice.

Socialna delavka, ki je vodila primer pokojne deklice, je bila sicer razporejena na drugo delovno mesto.