Želela živeti na robu družbe

Osemletno Mio našli v zapuščeni švicarski tovarni, ugrabila jo je mama

S.R.
19. 4. 2021, 09.12
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 09.40
Deli članek:

V francoski vasici Poulieres v bližini francosko-švicarske meje so prejšnji torek ugrabili osemletno Mio, ki je tam bivala na domu svoje babice, od januarja lani svoje zakonite skrbnice.

Ministere de la Justice
Lola Montemaggi

Malo Mio so včeraj izsledili na območju zapuščene tovarne čez mejo v švicarskem kraju Sainte-Croix. Tam se je skrivala s svojo 28-letno mamo Lolo Montemaggi, ki je po navedbah francoskega tožilstva zaradi suma ugrabitve pristala v priporu. V povezavi s primerom so sicer v Franciji v zadnjem tednu aretirali še pet oseb.

Po navedbah državnega tožilca Francoisa Peraina je bila ugrabitev izvedena kot »vojaška operacija,« ki so ji ugrabitelji nadeli tudi operativno šifro »operacija Lima.« Opremljeni so bili z voki-tokiji in taborniško opremo, na avtomobil so namestili lažne registrske tablice, za pokritje morebitnih stroškov, ki bi nastali med ugrabitvijo, pa so imeli s seboj še 3000 evrov gotovine. Trije med njimi so na vrata dekličinih starih staršev potrkali pod pretvezo, da gre za uslužbence centra za socialno delo, za kar so izdelali lažne osebne dokumente. Med ugrabitvijo sicer niso uporabili nasilja.

Odpadniki

Perain je še pojasnil, da v primeru ugrabiteljev ne gre za kriminalno združbo, ki bi bila na policijskem radarju, temveč prej za ljudi, združene v nekakšno gibanje, ki nasprotuje oblastem, avtoritarnosti vladajočih in nečemu, kar sami imenujejo »zdravstvena diktatura.« Tako je med njihovimi prepričanji denimo tudi to, da gre v primeru otrok v skrbništvu neke tretje osebe za »otroke, ki so bili nepravično odvzeti staršem,« je dodal Perain. Šlo naj bi sicer za druščino posebnežev, ki živijo na robu družbe, ne priznavajo oblasti in se aktivno pripravljajo na razpad družbenih struktur. Gibanje pogosto povezujejo tudi s skrajno desnico. Kot poroča BBC, naj bi eden od ugrabiteljev samega sebe videl kot »disidenta« v slogu Arsena Lupina, uglajenega fikcijskega lopova iz novel Mauricea Leblanca. Drugi naj bi bi prepričan, da so mali Mii rešili življenje, a naj bi nato policistom priznal, da ga je morda zmanipulirala dekličina mama. Z mamo naj bi se za ugrabitev sicer dogovorili prek spleta.

Pristali v skvotu

Trojica je sicer po ugrabitvi skupaj z osemletnico in njeno mamo peš prečkala francosko-švicarsko mejo, na drugi strani pa jih je pričakal moški z vzdevkom »Romeo,« ki je mamo in Mio s porschejem prepeljal v enega od hotelov v švicarskem kraju Estavayer-le-Lac. Od tam sta se odpravili v drug kraj Neuchatel, kjer sta prenočili pri neki ženski, prav tako »privrženki gibanja,« naslednji dan pa pot nadaljevali v kraj Sainte-Croix, kjer ju je v tovarni, nekakšnem skvotu, izsledila švicarska policija. V iskanju pogrešane Mie je sicer sodelovalo skoraj 200 policistov.

Montemaggijeva bo do izdaje evropskega naloga za prijetje in posledične izročitve francoskim organom počakala v švicarski priporni celici. Na drugi strani je Mia po navedbah Peraina na varnem in dobrega zdravja. Najprej jo čaka srečanje s psihologom in socialnim delavcem, nato se bo kmalu vrnila k svojim starim staršem, ki sta prek svojega odvetnika že sporočila, da po razpletu drame čutita »veliko olajšanje.« Sodišče je skrbništvo nad Mio januarja lani dodelilo njeni babici, potem ko naj bi mama v skrbniškem postopku dejala, da želi »živeti na robu družbe.« Že pred tem naj bi večkrat izrazila željo, da proda dom in lastnino, si omisli avtodom ali kombi ter zaživi svobodno življenje na cesti, zunaj vsemogočnega nadzora, ki mu je podvržena današnja družba.