Najdba v Oslu

Od sveta pozabljen: v stanovanju devet let ležalo truplo

R.T.
9. 4. 2021, 09.00
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 12.25
Deli članek:

Šlo je za človeka, ki je imel že pred smrtjo malo stikov z drugimi ljudmi.

Profimedia
Prebivalci Osla devet let niso vedeli, da njihovega someščana ni več med živimi.

Norveška policija je razkrila, da so v enem stanovanju v Oslu decembra našli truplo moškega, ki je bil mrtev že celih devet let. Gre za truplo starejšega moškega, ki je bil ob smrti star 60 let ali več. Kot poroča norveška nacionalna radiotelevizija NRK, naj bi imel za sabo najmanj eno poroko, imel pa naj bi tudi otroke, a se je po navedbah sosedov držal bolj zase. Ko ga niso več videvali, so preprosto domnevali, da se je preselil v kakšen dom za starejše. Truplo so decembra našli policisti, potem ko jih je na kraj poklical upravitelj, ki je moral v stanovanje vstopiti zaradi nujnih popravil.

Obdukcija je pokazala, da je moški umrl naravne smrti, a so bile za določitev okvirnega datuma njegove poti v onostranstvo ključne sledi v stanovanju. Da je umrl aprila 2011, so ugotovili na podlagi nekega pisma in embalaže mleka.

Kako je lahko smrt ostala neopažena?

Čeprav mu je država leta 2018 prenehala izplačevati pokojnino, potem ko norveška Uprava za delo in socialno skrbstvo z njim ni uspela vzpostaviti stika, je imel kot kaže na bančnem računu, s katerega so se mu samodejno krili nujni stroški, dovolj denarja.

»Gre za poseben primer, zaradi katerega smo se preizpraševali, kako je to mogoče. Glede na to, kar vemo, je bil očitno človek, ki je imel zelo malo stikov z drugimi ljudmi,« je pojasnila policistka Grete Lien. Arne Krokan z norveške Univerze za znanost in tehnologijo krivdo za devet let trajajočo skrivnost pripisuje sodobnemu svetu in tehnologiji. Dejal je, da se kaj takega pred 30 leti ne bi moglo zgoditi ter da je to pomanjkanje fizičnega stika cena, ki jo plačujemo za »digitalne storitve.«