Ustavno sodišče in epidemija

Ker je padla prepoved odhoda iz Slovenije, bi Hojs otežil vstop v Slovenijo

G.G./STA
9. 4. 2021, 07.13
Posodobljeno: 9. 4. 2021, 07.53
Deli članek:

Ustavno sodišče je v četrtek sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki omejuje prehajanje meje, ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena.

Jure Zauneker
Zastoji na meji z Avstrijo. Fotografija je arhivska

Vlada je 28. marca sprejela odlok, s katerim je močno omejila izstop in vstop v državo, s čimer je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Od 29. marca so tako za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, med katerimi so med drugim osebe, ki so prebolele covid-19 ali pa so se cepile proti tej bolezni.

Pobude za oceno ustavnosti 11. člena odloka so vložili Rok Ban in družba Bas Production, Matic Kocjančič in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki trdijo, da so jim s tem kršene številne pravice.

Ustavno sodišče je ocenilo, da so izjeme v odloku, ki dopuščajo potovanja v druge države, določene ozko, seznam rdečih držav pa vsebuje 158 držav, kar pomeni, da je možnost izstopa iz Slovenije močno omejena. Sodišče ob tem poudarja, da so omejitve izstopa iz države bistveno strožje kot pri vstopu.

Pravica posameznika, da zapusti državo, je varovana v okviru pravice do svobode gibanja, pomembnost pravice zapustiti državo pa izhaja iz številnih mednarodnih instrumentov in je ključna za učinkovito delovanje demokratičnega sistema, poudarjajo ustavni sodniki.

Notranji minister Aleš Hojs je po sklepu ustavnega sodišča napovedal možnost zaostritve omejitev na način, ki bo omogočal prosto odhajanje ljudi iz države, vstop pa ne bo več tako preprost.

Bolj zadovoljen je bil Zalar. Na Twitterju je zapisal, da je "uspel s predlogom za začasno zadržanje odloka vlade o prepovedi zapustiti državo. Zdaj jo lahko zapusti vsakdo."

Odzval se je premier Janez Janša. Uspel sem s predlogom za začasno zadržanje odloka vlade o prepovedi zapustiti državo. Zdaj jo lahko zapusti vsakdo. Cinično je izrekel čestitke in dodal, da »v času 3. vala epidemije, ko osnovno nevarnost predstavljajo nove variante koronavirusa in njihov uvoz iz tujih žarišč, je za Ustavno sodišče luksuz enega od 'prvorazredrnih'«, s tem je mislil Zalarja, »pomembnejša kot pa zdravja in in življenja tisočev 'drugorazrednih'.«