Glede sproščanja pravil za ponoven zagon mednarodnih potovanj - ta so v Veliki Britaniji z določenimi izjemami zdaj načeloma prepovedana - tuje tiskovne agencije sicer že razkrivajo vrsto podrobnosti. Države naj bi bile tako na zelene, rumene in rdeče razdeljene glede na to, kako visoko je tam tveganje okužbe, pri čemer se bo upoštevalo več kazalcev.

Pri potovanju v zelene države z nizkim tveganjem se bo potrebno pred in po vrnitvi na Otok zgolj testirati, medtem ko bo v primeru rumenih in rdečih držav po vrnitvi obvezna samoizolacija oziroma karantena. A zaenkrat o tem, kako bo obarvana katera država, še ni mogoče govoriti, pojasnjujejo v Londonu. Nova pravila naj bi začela veljati 17. maja.

Že doslej so bili ti testi, ki rezultate pokažejo v približno 30 minutah, brezplačno na voljo šolarjem, tistim zaposlenim, ki niso mogli delati od doma, ter posebej rizičnim skupinam prebivalstva. Odslej pa bodo, kot je danes sporočila britanska vlada, na razpolago vsem, ne glede na to ali imajo simptome covida-19 ali ne.

"Medtem ko še naprej dobro napredujemo z našim programom cepljenja in ko začenjamo časovnico previdnega sproščanja omejitev, je redno hitro testiranje še bolj pomembno, da zagotovimo, da ta prizadevanja ne bodo šla v nič," je ob tem poudaril britanski premier Boris Johnson.

Vsi se sicer z novim ukrepom ne strinjajo. Kritiki med drugim izpostavljajo, da gre za škandalozno razmetavanje denarja, poroča britanski BBC.

V Angliji naj bi se z 12. aprilom začelo občutno lajšanje dosedanjih zajezitvenih ukrepov. Med drugim sta predvidena ponovno odprtje nenujnih trgovin ter obratovanje barov in restavracij na odprtih terasah. Občutno naj bi tudi omilili omejitve glede potovanj v in iz tujine, pri čemer naj bi bile države razdeljene po t. i. sistemu semaforja.

Poleg tega vlada v Londonu načrtuje uvedbo covidnih potrdil, ki bodo ljudem, ki so covid-19 preboleli ali so bili proti njemu cepljeni ali pa so bili negativni na testiranju, po dolgem času znova omogočili udeležbo na množičnih dogodkih. Britanski premier Boris Johnson naj bi vse novosti še danes predstavil novinarjem, poroča BBC.