razrešili direktorja csd

Sprožen postopek darovanja organov dveletnice, ki je umrla, potem ko jo je pretepla mama

R.T.
5. 4. 2021, 09.41
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 15.45
Deli članek:

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v nedeljo zvečer potrdil, da je bil sprožen postopek darovanja organov pretepene dveletnice.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Deklico iz okolice Nove Gradiške je v sredo zjutraj v tamkajšnjo bolnišnico pripeljala mati in dejala, da je otrok padel. Kako je padla, ni znala pojasniti. Zaradi hudih poškodb, do katerih bi zelo malo verjetno prišlo pri padcu, so zdravniki sumili, da je bila deklica pretepena. Obvestili so policiste, ki so nemudoma začeli preiskovati morebitno odgovornost staršev. Glede na resnost poškodb so deklico v sredo popoldne prepeljali v zagrebško bolnišnico, kjer je včeraj umrla. 

Zaradi uboja ji grozi 15 let zapora

Kot smo poročali, je hrvaška policija 24-letno mater in 27-letnega očeta aretirala že v petek. 24-letnica je osumljena, da je deklici, rojeni leta 2018, v družinskem domu v Novi Gradiški povzročila poškodbe. Po neuradnih informacijah je hčerko s pestmi udarjala po glavi in telesu. Zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, ki ima za posledico smrt, ji grozi 15 let zaporne kazni. 

27-letnika pa obtožnica bremeni zanemarjanja vseh štirih otrok (par ima poleg dveletnice namreč še tri otroke, enega fantka in dve deklici). V njegovem primeru se ta nanaša na obdobje pred smrtjo dveletnice. Za to je predvidena kazen do osem let zapora. Oče je bil sicer že prej prijavljen zaradi nasilja v družini, poroča hrvaški portal Index. 

Dvojica, ki je krivdo za kršitev otrokovih pravic delno priznala, je v soboto stopila pred preiskovalnega sodnika v Slavonskem Brodu, ki jima je odredil enomesečni pripor. 

Iz rejništva nazaj k staršem

Deklico so kmalu po rojstvu odvzeli staršem in jo premestili v rejniško družino, a so jo novembra lani vrnili k biološkim staršem. Ostali otroci niso živeli v rejniški družini, a so jih takoj po hospitalizaciji deklice, pristojni biološkim staršem odvzeli. V rejništvu bodo vse do konca preiskave.

Deklico so v biološki družini mesece trpinčili, na centru za socialno delo pa so, kot kaže, to vedeli, vendar se ni nihče odzval. Babica je namreč po neuradnih informacijah nekaterih medijev opozorila, da z deklico nekaj ni v redu. Poleg nje je socialna delavka, ki je spremljala družino, v poročilu zapisala, da se je po besedah staršev deklica nenavadno vedla ter da je vedno manj govorila. 

V marčevskem poročilu je zapisano, da otrok nujno potrebuje psihologa, poroča Jutarnji list. V torek, dan preden je deklica s hudimi poškodbami pristala na urgenci, jo je mati pripeljala v CSD in prosila za pomoč, ker ni vedela, kaj storiti. Otrok je molčal, v nekem trenutku pa je celo bruhal. Mati je izjavila, da se to pogosto dogaja. Takoj so jo napotili k pediatru. Naslednji dan, ko je socialna delavka preverjala stanje otroka, je bila deklica v nezavestnem stanju že na urgenci. Otrok je bruhal, ker je verjetno imel tudi pretres možganov.

"Vsem je jasno, da je sistem odpovedal in da bi tragedijo lahko preprečili," je povedala Gordana Buljan Flander, direktorica Poliklinike za zaščito otrok. "Vsi se sprašujemo, zakaj so deklico iz rejniške družine, kjer je imela odlične pogoje, vrnili k staršem, zakaj ni in zakaj je bilo drugim otrokom dovoljeno živeti v tako tveganih razmerah," je dodala.

Razrešili direktorja CSD

Iz vsega navedenega je razvidno, da zaposleni v centru niso opravili svojega dela. Da je prišlo do napak, sta priznala tudi minister za delo, pokojnine, družino in socialno politiko Josip Aladrović in direktorica Uprave za družino in socialno politiko Marija Barilić.

V soboto je upravni odbor novogradiškega Centra za socialno delo razrešil direktorja centra Branka Medunića, poroča Index.

Njene organe bodo darovali

Minister za zdravje Vili Beroš je v nedeljo zvečer potrdil, da je bil sprožen postopek darovanja organov pokojne dveletnice. "Obstaja nekaj tolažbe, da bo deklica našla svoj mir v večnosti in da bo življenje  s presaditvijo organov darovala življenje drugim,"je dejal Beroš.

Po neuradnih informacijah portala Dnevnik.hr sta oba starša - skrbništva jima namreč še vedno niso odvzeli - soglasje za darovanje organov že podpisala. Prispelo je tudi soglasje ministrstva za zdravje, zato sledijo le še priprave na postopek eksplantacije, še poroča portal.