Sprememba strategije

Mlajši od 60 let zaenkrat ne bodo prejeli cepiva AstraZenece. Kaj bo s tistimi, ki so z enim odmerkom že bili cepljeni?

B.K.
4. 4. 2021, 19.30
Posodobljeno: 4. 4. 2021, 19.34
Deli članek:

Zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece

Profimedia
Fotografija je simbolična

Potem, ko je vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović povedala, da posvetovalna skupina predlaga ustavitev cepljenja mlajše populacije s cepivom AstraZenece, dokler se ne razjasnijo dileme glede resnih neželenih učinkov tega cepiva, se postavljajo vprašanja, kaj bo s tistimi, ki so z enim odmerkom že bili cepljeni.

Primož Lavre/Reporter
Prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. mikrobiolog in imunolog.

Zdravnik Alojz Ihan pričakuje, da bodo tisti mlajši, ki so z enim odmerkom že bili cepljeni, prejeli še drug odmerek. “Nenavadno bi bilo, da se ne bi nadaljevalo,” je dejal za Televizijo Slovenija.

S tem se je na nocojšnjem TV Dnevniku strinjala tudi vodja strokovne svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateja Logar, ki je prepričana, da bodo tisti, ki so z enim odmerkom že bili cepljeni, na vrsto za drug odmerek prišli čez 12 tednov, razen če bi se v tem času izkazalo, da cepiva ni varno uporabljati naprej. Če se zgodi slednje “bomo iskali druge alternative,” je dejala.

STA
Mateja Logar

Sicer pa ta zaustavitev ne bo bistveno vplivala na hitrost cepljenja, je prepričana Logarjeva. “S 1. 4. je bilo pri nas predvideno, da se cepijo samo starejši od 60 let, strategija se je spremenila, zato ne prihaja do dodatne zaustavitve,” je povedala Logarjeva.

V torek se bodo sicer znova sestali strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (EMA), ki bodo znova razpravljali o varnosti cepiva AstraZenece in bodo podali navodila za cepljenje s tem cepivom. Pričakuje se, da večjih omejitev ne bo, saj je EMA že dvakrat odobrila cepivo tega proizvajalca.

Več evropskih držav je cepljenje s tem cepivom ustavilo za mlajšo populacijo, potem ko so v nekaterih državah zabeležili več primerov tromboze, ki so ponekod vodili tudi v smrt.