Nas bodo tujci, cepljeni z ruskimi ali kitajskimi cepivi, lahko obiskali kot turisti?

Beograd, cepilni eldorado, odslej zaprt za potnike iz Slovenije

Antun Katalenić
31. 3. 2021, 06.51
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 09.30
Deli članek:

Srbija je več kot 20 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece pred iztekom roka uporabnosti brezplačno podelila tujcem iz vse Evrope, tudi Slovencem.

Reuters
Srbija se je znašla v situaciji, kjer je imela več cepiv, kot je bilo domačega interesa.

Na nedeljskem posvetu o boju zoper covid-19 je premier Janez Janša priznal, kar vemo že nekaj časa: Slovenija v cepljenju zamuja za načrti in precepljenosti ne bomo dosegli do poletja, kot smo sprva predvidevali. Zato je več Slovencev po svoj odmerek odšlo v Srbijo – a ob zaostrovanju pogojev vstopa in izstopa iz države to od včeraj več ni mogoče.

Država časti

Srbska vlada je bila lani redno tarča kritik zaradi lahkomiselnega pristopa k reševanju koronakrize, letos pa je postala vzor tudi za bogatejše države Evrope. Politika predsednika Aleksandra Vučića in vladajoče Srbske napredne stranke je namreč stavila na iskanje čim več poslov in uslug na zahodu in vzhodu. Srbija tako trenutno tistim, ki se želijo cepiti, nudi izbiro med cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in AstraZeneca ter tudi cepivi ruske in kitajske izdelave, sputnik V oziroma sinovac.

Sedemmilijonska Srbija se bliža temu, da bo s prvim odmerkom cepila 2,5 milijona ljudi, ob zmanjšanju zanimanja med državljani pa so za vikend odprli možnost cepljenja za vse. Konec tedna je bilo tako na mejnih prehodih videti vrste avtomobilov tujcev, ki so se šli cepit v Srbijo, med številnimi narodnostmi je bilo po poročanju tamkajšnjih medijev tudi dosti Slovencev. Tujci, ki so se želeli cepiti, so morali le izpolniti obrazec na spletni strani srbske različice eUprave in v prijavnico vpisati srbsko telefonsko številko.

Premierka Ana Brnabić je priznala, da je razlog dejstvo, da bi morali sicer zavreči do 25 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece, ki bi mu potekel rok uporabe. To dejstvo je med drugim izkoristilo 1500 tujih firm iz regije, ki so cepile svoje zaposlene. Srbska gospodarska zbornica je namreč v dogovoru z vlado rezervirala deset tisoč odmerkov, namenjenih zaposlenim v zasebnih podjetjih, s čimer želijo pomagati svojim poslovnim partnerjem, da se lahko čim prej in čim varneje odprejo gospodarske panoge.

Reuters
V srbski prestolnici so 10.000 odmerkov rezervirali za podjetja iz regije. Tako so se cepile stevardese albanskega letalskega prevoznika Albawings.

Dokazilo o cepljenju

Tisti, ki so se z astrazeneco cepili ta vikend, bodo čez tri dni lahko še prosteje potovali izven Slovenije, saj ob vračanju ne bodo potrebovali negativnega izvida PCR-testa. Po aktualnih pravilih ministrstva za notranje zadeve posameznik ob prihodu v Slovenijo ne bo napoten v karanteno, če bo na meji pokazal dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca BioNTech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni oziroma pri cepivu Moderne najmanj 14 dni, ali pa je od prejema prvega odmerka astrazenece minilo najmanj 21 dni.

Ali to pomeni, da ljudje, cepljeni s cepivi, ki jih Evropska agencija za zdravila (še) ni odobrila, so pa denimo dostopna v Srbiji ali na Madžarskem, Slovenije ne bodo mogli obiskati niti kot turisti? Ravno o tem poteka debata na najvišjih instancah Evropske unije te dni, kjer še pilijo idejo o »zelenem digitalnem certifikatu«, ki bo služil kot nekakšen potni list za cepljene. Države članice so še vedno na nasprotnih bregovih, ena od osrednjih turističnih destinacij, Grčija, pa je že dala zeleno luč za cepljene potnike z vzhoda. Kako bo ravnala Slovenija, še ni znano.