Zorčič ostaja

Rezervni scenarij SDS z glavno vlogo Zdravka Počivalška

C.E.
30. 3. 2021, 21.26
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 22.54
Deli članek:

Kaj pravijo poslanci ene in druge strani po neuspešnem poskusu razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

STA
Jožef Horvat bo moral še počakati, v ozadju (desno) Franc Breznik iz SDS.
Krivec dopušča tudi možnost, da bi premier Janez Janša na katerega od pomembnejših zakonskih predlogov vezal zaupnico in s tem utrdil koalicijo.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je bil dopoldne prepričan, da bo za razrešitev glasovalo 46 poslancev. Očitno se je motil. Po hladnem tušu za vladno koalicijo Krivec ne obupuje. Pravi, da neuspeh ne pomeni, da ne bodo poskusili še enkrat, da bodo pripravili  naslednji scenarij.

Krivec vztraja, da so imeli za današnjo razrešitev dogovorjenih zadosti glasov, kar bi se tudi pokazalo, če ne bi prišlo do obstrukcije. Tako pa se je del opozicije ustrašil in svoje poslance umaknil, "kar pomeni, da ne zaupajo svojim poslancem". Tega, ali so imeli dogovor o podpori razrešitvi tudi s kom iz poslanskih skupin, ki so obstruirale glasovanje, ni razkril. 

Eden od rezervnih scenarijev je po njegovih besedah tudi ta, da se v poslanske vrste vrne minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in zagotovi manjkajoči 46. glas, "a bomo o tem razmislili v nadaljevanju", je dejal. 

Predčasnim volitvam se po njegovi oceni ne bližamo, "saj koalicija deluje". "Če ste gledali npr. vsa današnja glasovanja, nikjer ni bilo težav. Nobeno dosedanje glasovanje ne kaže, da bi imela koalicija težave z glasovanjem," prepričuje sam sebe in koalicijske kolege.

Igor Zorčič, ki ostaja predsednik državnega zbora meni, da sam rezultat glasovanja o razrešitvi ne napoveduje, da vlada v prihodnje ne bo imela večine v DZ, je pa vesel, da je "zmagal razum".