Število sej komisije pod Peričevim vodstvom občutno manjše

Ali Peričeva komisija sploh preiskuje sporna financiranja SDS?

Mihael Korsika
30. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Število sej komisije državnega zbora, ki preiskuje sporna financiranja SDS, se je pod predsedovanjem Gregorja Periča občutno zmanjšalo. Perič pravi, da komisija že opravlja zaslišanja, na dnevnem redu zadnje seje pa so imeli le eno točko: »dogovor o delu«.

STA
Gregor Perič je prepričan, da bo komisija sprejela končno poročilo.

Novopečeni vodja poslanske skupine Stranke modernega centra Gregor Perič je po oblikovanju nove koalicije in spremembi moči v parlamentu maja lani postal predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, d. d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne državnozborske volitve leta 2018.

V dosedanjih desetih mesecih delovanja komisije pod njegovim vodstvom so se člani sestali na petih rednih sejah in eni nujni. 
S spletne strani državnega zbora je razvidno, da je komisija nazadnje zasedala 17. marca, ko je obravnavala le eno točko dnevnega reda, to je dogovor o delu.

Perič pa pravi, da je komisija iz faze pridobivanja in analize dokumentacije oziroma opravljanja preiskovalnih dejanj prešla v fazo izvajanja dokazov. »Komisija trenutno opravlja zaslišanja prič, ki potekajo na zaprtih sejah, v varovanem območju državnega zbora,« nam je odgovoril Perič. Ob tem ni razkril, katere priče naj bi bile že zaslišane. Sicer ocenjuje, da bo komisija pravočasno pripravila končno poročilo.

Spremembo prinesla zamenjava oblasti

Čeprav je bil Perič sopodpisnik zahteve za uvedbo preiskovalne komisije, je na čelu s SMC po vstopu stranke v koalicijo s SDS izgubil interes za preiskovanje domnevnih nezakonitosti svojih novih koalicijskih partnerjev.

Preiskavo so dobrega pol leta po parlamentarnih volitvah leta 2018 zahtevale stranke takratne koalicije, katere del je bila tudi SMC, in stranka Levica. Vodenje komisije je prevzel takratni poslanec SMC Jani Möderndorfer, sredi februarja 2019 se je preiskovalna komisija sestala na svoji ustanovni seji. Pod vodstvom Möderndorferja je komisija v 15 mesecih opravila devet rednih sej in pet nujnih. V povprečju torej 0,93 seje na mesec.

Učinkovitost komisije se je občutno zmanjšala, ko je po oblikovanju nove koalicije in prestopku Möderndorferjav LMŠ vodenje komisije prevzel Perič, pod okriljem katerega je komisija zmogla 0,6 seje na mesec.

Ob tem velja omeniti, da je Perič zaradi vodenja delovnega telesa državnega zbora uvrščen v drugo najvišjo plačilno skupino poslancev oziroma v 60. plačilni razred. Njegova bruto plača znaša 4454 evrov. Takšna plača mu sicer zdaj pripada tudi kot vodji poslanske skupine z manj kot 20 poslanci.

Poldrugi madžarski milijon za medije SDS

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus in Levica so ustanovitev komisije zahtevale zaradi informacij, da so mediji, povezani z največjo parlamentarno stranko SDS, finančno tesno povezani z madžarskimi poslovneži in madžarski političnim vrhom.

Od avgusta 2018 so Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov denarja; 1,5 milijona evrov je končalo na računih dveh medijskih podjetij SDS: NovaTV24.si in Nova hiša, je poročal portal Necenzurirano. Preostalih 2,5 milijona evrov je šlo v Severno Makedonijo – za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki nasprotuje dogovoru o spremembi imena države, ključnemu pogoju za vstop v zvezo Nato.

Denar je v Slovenijo prišel z računov in iz podjetij, ki so jih v Londonu odprli člani najožjega kroga Viktorja Orbana, predsednika madžarske vlade, je razkril portal Necenzurirano.

Že pred začetkom delovanja preiskovalne komisije je SDS predlagala, naj ta razišče tudi sume nezakonitega financiranja pri SMC, ki so povezani s poslom z maketo drugega tira.

Preiskovalna komisija se ne ukvarja s SMC, Periču, ki je pred dnevi postal vodja poslanske skupine SMC, pa se očitno pri preiskavi SDS ne mudi.