Povezava

Ta država je podaljšala ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece

J.P./STA
26. 3. 2021, 17.00
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 17.01
Deli članek:

Potrebujejo namreč več časa, da preučijo morebitno povezavo med cepivom in nastankom nevarnih krvnih strdkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Norveški organi so se odločili začasno ustavitev cepljenja s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, ki velja že približno dva tedna, podaljšati še do 15. aprila. 

Zaradi ustavitve naj bi prišlo pri uresničevanju programa cepljenja, ki so si ga zastavili na Norveškem, do zamude enega ali dveh tednov. Ljudem, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenecinega cepiva, drugega odmerka zaenkrat ne bodo ponudili, so še sporočili z norveškega inštituta za javno zdravje FHI.

"Najpomembneje zdaj je, da ugotovimo, ali obstaja vzročna povezava med cepljenjem in zelo resnimi stranskimi učinki," je današnjo odločitev utemeljila direktorica FHI Camilla Stoltenberg, medtem ko je vodja oddelka za nadzor nalezljivih bolezni pri FHI Geir Bukholm vztrajal, da je podaljšanje ustavitve težka, a prava odločitev.

Na Norveškem so pri več zdravstvenih delavcih mlajših od 55 let, ki so bili pred tem cepljeni s cepivom AstraZenece, potrdili simptome, kot so nastajanje krvnih strdkov, krvavitve in padec krvnih ploščic oziroma trombocitov. Poročali so o štirih smrtih - treh zaradi kombinacije omenjenih simptomov in ene zaradi možganske krvavitve.

Neposredne povezave med omenjenimi primeri in cepljenjem niso potrdili, a norveški zdravniki menijo, da je šlo pri teh redkih, a zelo hudih zapletih morda za "močan imunski odziv" na cepivo.

Skandinavske države so bile sicer med prvimi, ki so pred dobrima dvema tednoma začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, nakar se je za ta korak odločilo še več drugih, večinoma evropskih držav.

V večini držav je nato cepljenje po nekaj dneh znova steklo, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) cepivo znova preučila in mu prižgala zeleno luč. A prav skandinavske države so se takrat odločile drugače, saj da potrebujejo več časa za analizo tega, ali je cepivo povezano s tveganjem za hude krvne strdke.

Na Finskem, Islandiji in od četrtka tudi na Švedskem cepljenje zdaj spet poteka, a le za starejšo populacijo, medtem ko so na Danskem v četrtek ustavitev podaljšali še za tri tedne, podobno kot danes na Norveškem.