sodeluje 2259 otrok

Pfizer in BioNTech cepivo testirata na mlajših od 11 let, odobreno kratkoročno shranjevanje pri običajnih temperaturah zamrzovalnika

J.P./STA
26. 3. 2021, 16.55
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 16.58
Deli članek:

Podjetji Pfizer in BioNTech svoje cepivo proti covidu-19 zdaj testirata tudi na otrocih, starih od šest do enajst let. Prve testirane osebe so prve odmerke cepiva prejele v četrtek, a testiranje je šele v prvi fazi.

Profimedia
Podjetji že načrtujeta začetek testiranja cepiva pri otrocih, starejših od šest mesecev.

Viale s cepivom proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je mogoče za kratek čas shranjevati pri običajnih temperaturah farmacevtskih zamrzovalnikov, namesto pri ultra nizkih temperaturah, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Če bo šlo vse po načrtih in se bo cepivo izkazalo kot varno in učinkovito tudi pri mlajših, bi lahko ustrezno dovoljenje zanj pridobili nekje v začetku prihodnjega leta, so še sporočili v podjetju. Testiranje izvajajo v Evropi in ZDA, zajelo pa naj bi okoli 4500 otrok.

Že v tretji fazi je medtem testiranje cepiva pri mlajših med 12. in 16. letom starosti, s katerim sta podjetji začeli lani jeseni. V tej raziskavi sodeluje 2259 otrok, rezultate, ki naj bi bili obetavni, pa naj bi objavili v kratkem.

Obenem podjetji že načrtujeta tudi skorajšnji začetek testiranja cepiva pri otrocih, starejših od šest mesecev.

"Mlajši otroci, ki predstavljajo velik del svetovnega prebivalstva, igrajo odločilno vlogo v našem boju proti covidu-19," so poudarili pri BioNTechu.

Trenutno ima cepivo Pfizerja in BioNTecha v EU pogojno dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let.