Premor

Naslednja evropska država, ki zaustavlja cepljenje z AstraZeneco

G.G.
15. 3. 2021, 07.50
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 09.31
Deli članek:

Zaradi zaskrbljenosti o morebitnih resnih stranskih učinkih so cepljenje začasno zaustavili tudi na Nizozemskem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Cepljenje so že ustavili na Irskem, Danskem, Norveškem, Islandiji, v Bolgariji in na Tajskem. To so storili na podlagi poročil o pojavu krvnih strdkov.

Nizozemski zdravstveni minister Hugo de Jonge pravi, da so se za ustavitev do 29. marca odločili po poročilih iz Danske in Norveške o morebitnih resnih stranskih učinkih. "Ne moremo si dovoliti nobenih dvomov o cepivu," je dejal. "Moramo poskrbeti, da bo vse prav, zato je pametno sedaj narediti premor," navaja njegove besede Slovenska tiskovna agencija.

Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja.

Tudi AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. Po vsej EU in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije.