Ni razlike

Previdni strokovnjak pravi, da zmanjšajmo predpisano koronarazdaljo

G.G./STA
15. 3. 2021, 07.04
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 07.12
Deli članek:

Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je napovedal, da bodo priporočeno varnostno razdaljo med osebami za preprečevanje širjenja koronavirusa verjetno kmalu zmanjšali z 1,8 metra na 90 centimetrov. Študija je namreč pokazala, da ni nobene razlike.

Bobo
Fotografija je simbolična

Okužbe in smrti se v ZDA zmanjšujejo , cepljenja pa zelo naraščajo. Na dan cepijo več kot 2,5 milijona ljudi, najmanj eno dozo je doslej dobil že vsak peti odrasel Američan, Center za nadzor nad boleznimi (CDC) sporoča, da so z dvema dozama Pfizerja ali Moderne in z eno dozo Johnson & Johnsona doslej cepili že vsakega devetega odraslega Američana.

Fauci opozarja, da se je treba varnostnih navodil, kot sta nošenje maske in ohranjanje varnostne razdalje, še vedno držati. Na televiziji CNN je pokazal na Evropo, predvsem na Italijo, kjer so pohiteli z odpravljanjem ukrepov, nato pa so jih morali uvesti nazaj. V ZDA je namreč nekaj zveznih držav na čelu s Teksasom že razglasilo konec pandemije, odpravili so celo obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih. Po dveh tednih jim število okužb ne narašča.

Zaradi odpiranja šol naj bi se CDC pripravljal na spremembo priporočila o varnostni razdalji. Študija zdravstvenega centra Beth Deaconess iz Massachusettsa je preverila 251 šolskih okrožij v ZDA in ugotovila, da ni nobene bistvene razlike med številom okužb pri učiteljih in šolarjih, če je priporočena varnostna razdalja šest čevljev (1,8 metra) ali tri čevlje (90 centimetrov). Seveda, če vsi nosijo maske. Krajša varnostna razdalja bi omogočila lažje odpiranje šol, korist pa bi imeli na primer tudi športni dogodki.

Fauci je izrazil začudenje, da se velik del Američanov noče cepiti. "Ne vem, v čem je problem. Gre za cepivo, ki bo rešilo milijone življenj. Ne morem razumeti," je dejal na televiziji MSNBC in dodal, da bi zelo pomagalo, če bi nekdanji predsednik Donald Trump svoje podpornike pozval, naj se cepijo.

Cepljenje je v ZDA postalo politična opredelitev, kot je nošenje mask. Trumpovi podporniki ne marajo ne mask ne cepljenja. Bivši predsednik se je sicer skupaj z nekdanjo prvo damo Melanio cepil že januarja, vendar na skrivaj, brez javnega obvestila.

Vsi ostali še živeči nekdanji predsedniki ZDA - Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush mlajši in Barack Obama - skupaj nastopajo v javni kampanji za cepljenja. Trump se s tem ne ubada, čeprav pa opozarja Američane, da brez njega cepljenja danes v ZDA ne bi bilo.