konkurenca?

Tudi Češka zaprosila za rusko cepivo

B.K./STA
28. 2. 2021, 17.34
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 17.34
Deli članek:

Češka je po besedah njenega predsednika Miloša Zemana zaprosila za dobavo ruskega cepiva Sputnik V. Zeman je za televizijo CNN Prima News v soboto dejal, da se je s prošnjo glede cepiva obrnil neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pričakuje, da bo njegova prošnja v kratkem odobrena.

Reuters
Rusko cepivo Sputnik V.

"Informacije z ruskega veleposlaništva dajo slutiti, da bi (cepivo) lahko prispelo v naslednjih nekaj dneh," je dejal Zeman. Ob tem je priznal, da rusko cepivo še čaka na dovoljenje za uporabo na Češkem.

Češka, ki je zaradi velikega naraščanja okužb z novim koronavirusom močno prizadeta, je zaprosila za dobavo ruskega cepiva v odgovor na počasno dobavo cepiv v okviru naročil Evropske unije, je pojasnil Zeman. Ob tem je dejal, da njegova država razmišlja tudi o nakupu kitajskega cepiva podjetja Sinopharm.

Cepljenje v državi s slabimi 11 milijoni prebivalcev poteka počasneje kot pričakovano, saj so od decembra razdelili le 650.000 odmerkov cepiva. Gre za cepiva treh v EU odobrenih proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderne in Astrazenece.

Z uporabo cepiva Sputnik V bi bila Češka po Madžarki druga članica EU, ki bi začela cepljenje z ruskim cepivom. To sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU, tako kot tudi ne kitajsko cepivo podjetja Sinopharm.

Glede pandemije novega koronavirusa je Zeman prepričan, da bi jo lahko na Češkem najkasneje v septembru premagali. Vsi, ki se bodo želeli cepiti, bodo do takrat cepljeni, je zagotovil.

Češka ima najvišjo stopnjo okužb z novim koronavirusom v EU. Pristojne oblasti so v soboto sporočile, da so v zadnjih 24 urah potrdili 7798 novih primerov okužbe. Za covidom-19 je umrlo že več kot 20.000 ljudi. Od ponedeljka bodo zato še dodatno omejili gibanje v državi, saj ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih okrožij.