izumrli

Gepardi bodo kmalu spet tavali po indijskih džunglah

B.K.
28. 2. 2021, 12.10
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 12.11
Deli članek:

Najhitrejša kopenska žival je na Indijskem polotoku izumrla pred več kot 70 leti. Letos jo bodo tja ponovno naselili.

Profimedia
Gepard je najhitrejša kopenska žival.

Zadnjega geparda so naravovarstveniki v Indiji opazili davnega leta 1947. Od takrat dalje najhitrejske kopenske živali na Indijskem polotoku ni bilo več na spregled. Tudi njeni afriški bratje so v škripcih. Gepardi so namreč tudi v Afriki ranljiva živalska vrsta. Nov program rekolonizacije gepardov v indijske gozdove bi tako lahko dodatno pripomogel k ohranitvi vrste.

Za vrnitev gepardov v Indijo se naravovarstveniki borijo že leta, letos pa naj bi jim to tudi uspelo, saj je indijsko vrhovno sodišče razsodilo njim v prid. Znanstveniki in vlada zdaj določajo možne habitate za velike mačke, ki jih bodo v Azijo pripeljali iz Afrike.

Dekan indijskega inštituta za divje živali v Dehradunu dr. Yadvendradev Jhala se zdaj z ekipo kolegov znanstvenikov pripravlja na sprejem afriških gepardov v Indijo. Mačke bodo namreč morali pripraviti na spremembo okolja, v začetnih letih pa jim bodo morali tudi pomagati preživeti.

»Ponovna naselitev geparda v Indiji se bo zgodila letos. V obdobju petih let pričakujemo med 35 in 40 gepardov iz Afrike. Dolgo smo se borili za to žival, ki je po naših gozdovih tavala še pred 70 leti,« je za rusko tiskovno agencijo Sputnik povedal Jhala.