pritisk

Evropski veleposlanik na kubi pozval k odpravi embarga, EU razjarjena

B.K./STA
28. 2. 2021, 10.54
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 11.00
Deli članek:

Evropska unija je poklicala na zagovor svojega veleposlanika v Havani, potem ko je ta podpisal odprto pismo, ki ameriškega predsednika Joeja Bidna poziva, naj odpravi sankcije proti Kubi, so v soboto pojasnili v Bruslju.

Reuters
Dolgoletne ameriške sankcije proti Kubi, ki jih je malce omilil Obama, a znova zaostril Trump, tej otoški državi onemogočajo gospodarski razvoj.

Veleposlanik EU, španski diplomat Alberto Navarro bo moral pojasniti, zakaj se je odločil za podpis pisma, ki Bidna poziva k odpravi dolgoletnih sankcij proti Kubi.

Veleposlanika smo pozvali, naj pride v Bruselj, da bo visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU Josepu Borrellu pojasnil, zakaj se je odločil podpisati to pismo, je povedal Borrellov tiskovni predstavnik.

Skupina 16 evropskih poslancev iz različnih političnih skupin naj bi že pozvala k zamenjavi Navarra. "Menimo, da je veleposlanik neprimeren za visok položaj, ki ga zaseda in ki mu je bil zaupan, zato vas pozivamo k njegovi takojšnji zamenjavi," so zapisali v pismu Borrellu. Pod pismo so se podpisali poslanci desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), sredinske Renew ter evroskeptične stranke Evropski konservativci in reformisti (ECR).