Nemiri

75 smrti v ekvadorskih zaporih posledica boja za prevlado

J.P./STA
24. 2. 2021, 09.37
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 09.41
Deli članek:

Nemiri, ki so v ponedeljek izbruhnili v treh ekvadorskih zaporih, so zahtevali najmanj 75 življenj, številni so bili ranjeni, med njimi pazniki in policisti. Na pomoč paznikom in policiji je priskočila ekvadorska vojska.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nasilje je v ekvadorskih zaporih izbruhnilo, ko so pazniki začeli iskati orožje po celicah. O smrtnih žrtvah poročajo iz zaporov v mestu Cuenca na jugu države, mestu Guayaquil na obali Tihega oceana in v Latacungi v osrednjem delu države. Direktor državnih zaporov Edmundo Moncayo je dejal, da je šlo za boj za prevlado med dvema kriminalnima združbama.

Ekvador se bori s prenapolnjenostjo zaporov, kjer pogosto izbruhne nasilje. Da bi zmanjšali število zapornikov med pandemijo covida-19, je vlada sicer pomilostila nekatere, ki so bili obsojeni zaradi lažjih prekrškov.

Še vedno so sicer ekvadorski zapori za 30 odstotkov prenapolnjeni. V zaporih, ki so narejeni za skupaj največ 29.000 zapornikov, je trenutno 38.000 zapornikov. V omenjenih treh zaporih je sicer 70 odstotkov vseh ekvadorskih zapornikov.

V podobnem nasilju lani je umrlo 51 zapornikov.