Nersreča v italijanski vasici

FOTO in VIDEO: Morje pogoltnilo del pokopališča skupaj z več sto krstami in trupli

S.R.
24. 2. 2021, 08.59
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 09.01
Deli članek:

Po plazu na italijanski obali v bližini Genove je v morju pristalo približno 200 krst. Trupla oziroma posmrtne ostanke še vedno rešujejo iz vode.

Profimedia
V morju in na skalovju je pristalo približno 200 krst.

Obalno vasico Camogli je v ponedeljek prizadela nenavadna nesreča. Morje je po plazu pogoltnilo del stoletje starega pokopališča. To se nahaja na vrhu klifa, del katerega je zaradi erozije morja pristal v vodi. V globino je skupaj s skalovjem in zemljo zgrmelo tudi več sto krst oziroma trupel, ki so počivala v grobovih, del večje zgradbe ter dve zasebni kapeli.

Profimedia
Plaz v vasici Camogli.

Krste, ki so končale bodisi v morju bodisi na skalovju 50 metrov pod pokopališčem, so nato reševale reševalne ekipe. Po navedbah pripadnika civilne zaščite Giacoma Giampedroneja jim je do včeraj uspelo rešiti le deset od približno 200 krst, ki so spolzele v globino. Z reševanjem sicer nadaljujejo, a bo po njegovih navedbah veliko odvisno od tega, kakšne bodo v naslednjih dneh razmere na morju. Pokopališče, ki je bilo zgrajeno pred več kot 100 leti, se nahaja na robu skalnate ligurske obale, župan Camoglija Francesco Olivari pa je nesrečo označil za »nepredstavljivo katastrofo.«

Tovrstni plazovi na ligurski obali sicer niso redkost, v zadnjem tednu pa so zadevo poslabšale vremenske razmere, poroča italijanski časnik la Repubblica. Nevarnosti so se zavedali, konec tedna pa so na območju v bližini pokopališča potekala vzdrževalna dela, a so jih morali v soboto, ko so delavci v skalovju opazili razpoke, prekiniti. »Odločili smo se za zaprtje pokopališča,« je za CNN pojasnil župan Olivari. Območje zdaj preverjajo tudi geologi, ki bodo poskušali ugotovili, ali obstaja nevarnost za nov plaz. Na morju so sicer že v ponedeljek namestili lovilnike, da bi krste in trupla zadržali ob obali.

Profimedia
V morju in na skalovju je pristalo približno 200 krst.

Profimedia
V morju in na skalovju je pristalo približno 200 krst.

Profimedia
Plaz v vasici Camogli.