Reševanje na Eriejskem jezeru

FOTO: Na odlomljeni ledeni plošči bi skupaj z otroki kmalu odpotovali v pogubo

S.R.
22. 2. 2021, 20.37
Posodobljeno: 22. 2. 2021, 20.41
Deli članek:

Meteorologi so opozarjali, druščina pa je storila ravno to, kar ne bi smela.

Profimedia
Reševanje "pustolovcev" na Eriejskem jezeru.

Eriejsko jezero (Lake Erie), eno od Velikih jezer, ki leži na meji med Združenimi državami in Kanado, pri čemer si njegov južni del delijo ameriške zvezne države Michigan, Ohio, Pensilvanija in New York, je s 25.700 kvadratnimi kilometri površine večje od Slovenije. Epizoda z ledeno ploščadjo se je v nedeljo popoldne odvila v Ohiu.

Profimedia
Reševanje "pustolovcev" na Eriejskem jezeru.

Tamkajšnji reševalci so se morali podati na zamrznjeno vodo, kjer je na odlomljeni ledeni plošči obtičala skupina sedmih odraslih in treh otrok. Ti se niso zmenili za opozorila, da hoja po ledu ni varna, zlasti na sončen dan, kar je po poročanju ameriških medijev ta nedelja vsekako bila. Ledena plošča se je odlomila, skupina pa je lahko le še nemo opazovala, kako se oddaljujejo od obale.

Profimedia
Reševanje "pustolovcev" na Eriejskem jezeru.

Šest oseb je s skifom rešila obalna straža, medtem ko so za preostale štiri, med katerimi naj bi ena imela obute celo drsalke, poskrbeli gasilci. Vsi so jo sicer odnesli brez poškodb. Je pa eden od domačinov za lokalno televizijsko postajo pojasnil, da so imeli »veliko, veliko, veliko srečo,« saj bi lahko ob taljenju ledu hitro pristali v vodi. »Če padeš v to vodo, zelo hitro nastopi podhladitev in te ni več,« je dejal Richard Radice, ki je »pustolovščino« označil za nadvse »neumno.« Meteorologi so sicer že v soboto opozarjali, da so razmere na ledu nevarne in da se že pojavljajo razpoke. Pustolovcev niso prepričali.

Profimedia
Reševanje "pustolovcev" na Eriejskem jezeru.