MOBING MED POLICISTI

Komandir Policijske postaje Zagorje naj bi šikaniral in žalil podrejene

Nenad Glucks / Reporter
22. 2. 2021, 19.30
Deli članek:

Dobili smo informacije, da naj bi se na Policijski postaji (PP) Zagorje ob Savi dogajale številne kršitve, vključno z mobingom oziroma šikaniranjem na delovnem mestu. To naj bi izvajal komandir PP Damjan Gajšek. Preiskali smo, ali očitki držijo.

Zasavske online novice
Posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva preiskuje, ali je komandir PP Zagorje Damjan Gajšek zakrivil kaznivo dejanje šikaniranja na delovnem mestu.

Po besedah naših virov je kazensko ovadbo zoper Gajška na Specializirano državno tožilstvo RS vložil policist V. R., vodja policijskega okoliša PP Zagorje. Prav tako naj bi policist V. R. na Generalno policijsko upravo, sektor za notranje preiskave in integriteto, že konec septembra poslal prijavo odklonskih ravnanj komandirja Damjana Gajška. Med drugim naj bi od policistov na terenu zahteval, naj zaradi »umetnega polnjenja« statistike, s katero se meri uspešnost policijske enote, kršiteljem javnega reda in miru odrejajo pridržanje na podlagi določb zakona o prekrških, in sicer tako, da kršitelje izzovejo s stopanjem na njihove prste. Komandir je menda policistom dejal, da jih bo ob tem podprl, če bodo nastale težave.

Kako naj bi šikaniral

Komandir naj ne bi upošteval razporeda dela in v posameznih primerih je, kot pravijo, v službo prišel šele pozneje. Na primer 8. septembra lani je imel službo na razporedu od 6. do 14. ure, na delo pa naj bi dejansko prišel šele ob 12. uri. Glede šikaniranja: policist V. R. po besedah naših virov komandirju Gajšku očita poseganje v njegovo zasebnost in poniževanje. Tako naj bi policista na delovnem mestu večkrat trpinčil, izvajal psihično nasilje. Verbalno naj bi ga poniževal, da je umazan, pri čemer naj bi z gesto pokazal na policistovo tetovažo (ki jo ima na roki). Izvedeli smo sicer, da gre za tetovažo, ki je v skladu s pravili službe oziroma pravilnikom o policijski uniformi. Policistu naj bi komandir tudi govoril, da je »bosanc«, v smislu žaljivke in narodnostnega razlikovanja od etničnih Slovencev. V prijavi še piše, da je policistu dejal, naj utihne, sicer bo vzel buciko in ga »prešpikal«, da ga bo »izpihnilo«. To naj bi letelo na policistovo športno mišičasto postavo. Slednjemu je, kot je navedeno v prijavi, tudi očital zadrževanje na različnih lokacijah v prostem času. Postavlja se torej vprašanje nezakonitega sledenja policistu. Komandir naj bi s svojim odnosom, komunikacijo in ravnanjem policistu pri povzročil občutek ponižanja in prestrašenost. Večkrat naj bi ga v pričo drugih ponižal na delovnem mestu, ga trpinčil, ga neenakopravno obravnaval in šikaniral.

Policija
Policist V. R. je (bil) pripadnik posebne policijske enote, kjer so še posebej izurjeni za stresne situacije. Po besedah naših virov ga je zatrjevano trpinčenje vseeno globoko prizadelo.

Zaradi mobinga obsojen nekdanji komandir PP Domžale Božidar Fekonja
Mobing na delovnem mestu ni redek pojav v policiji. Pred dvema letoma je denimo kamniško okrajno sodišče upokojenega komandira PP Domžale Božidarja Fekonjo obsodilo pogojno na dve leti zapora s petimi leti preizkusne dobe. Sodnica je ugotovila, da je na delovnem mestu šikaniral deset oseb, med drugim je šlo tudi za spolno nadlegovanje. Pri žrtvah je Fekonja povzročil ponižanje in prestrašenost. To je dosegel tudi z vulgarno komunikacijo. Višje sodišče je sicer prvo sodbo iz leta 2018 razveljavilo, toda lani je bil Fekonja na okrajnem sodišču v Kamniku za to kaznivo dejanje ponovno obsojen, na enako kazen. Sodba še ni pravnomočna.

Preiskava poteka

Komandir naj bi še več drugih policistov zmerjal z nesposobneži, jim govoril, da so otroški vrtec. Dejal naj bi, da ne mara žensk v policiji, ker so ves čas na porodniškem ali bolniškem dopustu. Da ne mara policistov invalidov, ker si z njimi ne more pomagati. Enemu od policistov je, kot pravijo, v pričo drugih zagrozil, da mu bo »zalimal šamar« (dal klofuto). Kot pravijo naši viri, se je poskušal komandir »rešiti policista V. R.« s premestitvijo v urad za varnost in zaščito pri Generalni policijski upravi, vendar je od tega odstopil, ko je bil opozorjen na kršitev kolektivne pogodbe. Komandir naj bi zagrešil še več drugih kršitev, med drugim naj bi uredil zaposlitev administratorki, ki je njegova družinska prijateljica. Kljub vsemu navedenemu po besedah naših virov v sektorju za notranje zadeve oziroma na Policijski upravi (PU) Ljubljana vse do zdaj še niso zaslišali predlaganih prič – policistov (torej v več kot štirih mesecih).

Policijo smo prosili za pojasnilo, ali opisane navedbe o šikaniranju in drugem ravnanju komandirja Damjana Gajška držijo. Kakšne so ugotovitve sektorja za notranje preiskave oziroma PU Ljubljana? Zakaj v štirih mesecih še niso bili zaslišani policisti – priče, ki bi dale izjave glede očitanih kršitev? Ali so zoper komandirja uvedli kakšne postopke, smo se pozanimali, katere in zakaj.

Na policiji pravijo, da nam na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. »Lahko pa povemo, da v zadevi poteka notranjevarnostni postopek, v katerem se bodo preverile vse okoliščine in izvedli ustrezni ukrepi. Na splošno pojasnjujemo, da sume kaznivih dejanj, ki jih storijo pooblaščene uradne osebe, preiskuje posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, tako da prosimo, da se za druge informacije obrnete na navedeni pristojni organ.«

O tem smo torej poizvedeli tudi na specializiranem državnem tožilstvu (SDT), saj smo prejeli informacijo, da je bila zoper Gajška na SDT zaradi očitkov o mobingu že septembra lani vložena kazenska ovadba. V kateri fazi je reševanje te zadeve? Ali je policija po usmeritvah tožilstva zbrala obvestila tudi od drugih policistov na PP Zagorje? Če ni, zakaj še ne? Ali je policija že zaslišala Gajška? Če ga ni, zakaj ne? Z informacijami so bili še precej bolj skopi kot na policiji. Pojasnili so le, da »v navedeni zadevi preiskava še poteka, zato vam zaradi interesa preiskave konkretneje ne moremo odgovoriti«.

Gajšek: Delo opravljam zakonito

Seveda smo o zadevi povprašali tudi komandirja: ali so očitki o njegovem neprimernem ravnanju in kršitvah upravičeni. Kako jih komentira? Če niso upravičeni, zakaj ga je po njegovem mnenju policist V. R. prijavil? Kot pravi, navedbe in očitki glede njegovega domnevno nepravilnega dela ne držijo. »Svoje delo opravljam pošteno, zakonito in skladno s pravili policije. Kot komandir policijske postaje pa sem dolžan skrbeti, da vsi policisti svoje naloge opravljajo v skladu s predpisi in pogodbenimi obveznostmi.«

Seznanjen je bil, da v zadevi, povezani z navedenim policistom in z njim, na PU Ljubljana potekajo notranje varnostni postopki. Verjame, da bodo objektivno preverili vse okoliščine in izvedli ustrezne ukrepe. Iz tega bo, kot je zapisal, razvidno, da so očitki in obtožbe zoper njega neutemeljeni in se bodo pristojni do njih tudi ustrezno opredelili. Da bi bila zoper njega vložena tudi kazenska ovadba, s tem uradno ni seznanjen. Tudi glede tega verjame, da bodo pristojni organi opravili vse predpisane postopke in korektno preverili vse očitke, za katere pravi, da so neutemeljeni. Trudi se, da bile razmere za delo na policijski postaji enake za vse. In da na postaji vladajo medsebojno spoštovanje, zaupanje in upoštevanje vseh pravil, ki so jih vsi policisti dolžni spoštovati, je zaključil komandir.

Na potezi Anton Olaj?

Morda bi nekateri menili, da je policist, ki ga je prijavil, bolj občutljiv od drugih, bolj čustveno labilen. Toda gre za (do nedavnega) pripadnika posebne policijske enote, v kateri so še posebej preizkušeni policisti, pripravljeni na vse mogoče nevarne naloge. Med drugim na soočenje s kriminalnimi združbami, huligani, nasilnimi protestniki … A lani je bil policist V. R. povsem nenapovedano nenadoma z odločbo izključen iz posebne policijske enote. Brez pojasnila. Pravijo, da brez kakršnihkoli razlogov. Oziroma kot razlog naj bi bila navedena »kadrovska sprememba v PU Ljubljana«. Je imel pri tej izključitvi prste vmes komandir Gajšek? Z Andrejem Juričem, nekdanjim v. d. generalnega direktorja policije, naj bi bila dobra prijatelja še iz časov, ko je bil Jurič komandir trboveljske policijske postaje. Poznavalci se sprašujejo, ali bo novi generalni direktor policije Anton Olaj vendarle vzpostavil normalne odnose na PP Zagorje.