Istra proti Zagrebu

Vlado razjezilo, da napovedujejo odprtje teras lokalov

C.E.
16. 2. 2021, 14.13
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 14.20
Deli članek:

Na Hrvaškem je epidemiološka slika iz dneva v dan boljša. Prav vzpodbudna je v Istri, kjer so na lastno pest najavili dodatno sproščanje ukrepov.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Od 1. marca nameravajo v Istri odpreti terase gostinskih lokalov. Vodja štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac je dejal, da so se za ta korak odločili po pogovorih z lastniki lokalov, ki so zagotovili, da bodo upoštevali vse potrebne varnostne ukrepe. Če bo v naslednjih dneh epidemiološko stanje v Istri še naprej ugodno, bodo odločitev potrdili, v primeru poslabšanje razmer pa jo lahko prekličejo.

Hrvaški premier Andrej Plenković ni zadovoljen. Moti ga, da se lokalni predstavniki oblasti odločajo brez posvetovanja z Zagrebom, nedopustno pa se mu zdi, da v županijah najavljajo odpravljanje ukrepov na državni ravni, doslej so jih lahko sami le zaostrovali, poroča spletni portal Index.

V istrski županiji imajo najboljše epidemiološke razmere na Hrvaškem. V minulih 24 urah so potrdili štiri nove primere okužbe z novim koronavirusom. Na Hrvaškem je trenutno 1959 aktivih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 927 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 84 ljudi.

Na Hrvaškem so v ponedeljek nekoliko omilili ukrepe. Med drugim so vsem gostinskim lokalom dovolili prodajo hrane in pijače za s seboj. V vseh hrvaških županijah, razen v istrski in primorsko-goranski, so odprli tudi stavnice, igralne salone in igralnice.