Poziv vladi

Taksisti opozarjajo na nesmiselnost testiranja na tri dni

C.E./STA
16. 2. 2021, 12.47
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 13.11
Deli članek:

Sindikat taksistov zahteva, da se pogoje dela za voznike taksi služb izenači z ostalimi prevozniki v javnem prometu in se torej ukine ukrep obveznega testiranja.

Bobo
Taksisti so se zapeljali mimo parlamenta in s trobljenjem opozorili na svojo stisko.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov od taksistov zahteva negativen rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ni starejši od 72 ur. Taksisti sicer lahko opravijo tako PCR ali hitre antigenske teste. "Testiranje voznikov taksi služb je torej nujen pogoj za opravljanje dejavnost taksi prevoza, v drugih javnih oblikah prevoza pa obvezno testiranje sploh ni predvideno," so ogorčeni v sindikatu. Najbolj nejasno in nesmiselno se jim zdi, da morajo taksisti teste opravljati na tri dni, kar je po njihovi oceni bistveno strožji pogoj kot v katerikoli drugi dejavnosti izvajanja storitev ali ponujanja blaga.

Predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim ukrep obveznega testiranja za taksiste ocenjuje kot diskriminatoren in krivičen do voznikov. Ti so vozili potnike v času dveh epidemij brez testiranj in v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Soočali so se s povečanimi stroški in ogromnim upadom storitev. Še dodaten strošek in stres testiranja na 72 ur je nekaj, česar vozniki ne bodo preživeli.

Vladi predlagajo, da odlok popravi in uskladi na način, da bodo vozniki taksijev izenačeni z ostalimi izvajalci prevozov v javnem prometu in torej testiranje zanje ne bo obvezno. "Če bodo ušesa gluha, pa so izvajalci taksi prevozov pripravljeni tudi na zaostrovanje in na protestno ustavitev izvajanja taksi prevozov v naslednjih dneh," so še zapisali.

Bobo
Taksisti so se zapeljali mimo parlamenta in s trobljenjem opozorili na svojo stisko.

Vlada je sicer glede obveznosti testiranj minuli teden sklenila, da to ni obvezno za tiste, ki so covid-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih ali so bili cepljeni proti tej bolezni. To velja tudi za taksiste.

Včeraj so se samoiniciativno zapeljali mimo parlamenta in s trobljenjem opozorili na svojo stisko.