Pomemben učinek cepljenja

Drastično izboljšanje stanja v domovih za starejše, v zadnjem tednu le 23 novih primerov okužbe

S.R.
16. 2. 2021, 12.06
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 12.06
Deli članek:

O razmerah v domovih za starejše in drugih ustanovah institucionalnega varstva je na današnji novinarski konferenci spregovoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Prinesel je dobre vesti.

Bobo
V domovih za starejše se življenje počasi normalizira, je pojasnil Cigler Kralj.

Kot je pojasnil, so med varovanci v domovih za starejše v celem zadnjem tednu zabeležili zgolj 23 novih primerov okužbe s sars-cov-2. Razlika s preteklimi meseci je očitna, saj naj bi bilo denimo 15. decembra v teh ustanovah aktivno okuženih kar 2233 varovancev, na dan 5. februarja pa le še 213. Razmere se izboljšujejo tudi v varstveno delovnih centrih (VDC) in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu. Po navedbah ministra si prizadevajo, da bi ta trend obdržali in ga še okrepili, pri čemer ohranjajo določeno mero previdnosti zaradi novih različic virusa. Tako se morajo še naprej nesprememenjeno izvajati vsi preventivni ukrepi, nadaljuje pa se tudi redno testiranje zaposlenih in varovancev s hitrimi testi. Cigler Kralj je dejal, da so se zadeve v domovih začele umirjati že konec novembra, ko se je začelo redno hitro testiranje, s cepljenjem konec decembra pa se je to še okrepilo.

Cepljenje

Cigler Kralj se je dotaknil tudi cepljenja, ki je močno prispevalo k upadu števila novih okužb. Pojasnil je, da bodo tisti, ki so covid-19 v drugem valu že preboleli, v skladu z usmeritvami stroke cepivo prejeli šest mesecev po okužbi. Enako velja za tiste, ki so za covidom-19 zboleli po prejemu prvega odmerka cepiva. Logistika cepljenja sicer poteka brez težav, pri čemer februarja pričakujejo tudi cepljenje tistih, ki so interes izrazili pozneje ali ki so na novo prispeli v domove za starejše. Kot vzpodbudno vest je minister navedel tudi dejstvo, da se za cepljenje odločajo številni zaposleni, ki so zaradi »lažnih novic ali drugih vzrokov« glede tega doslej oklevali. Sicer pa ocenjujejo, da bo po prejemu drugega odmerka skupaj s tistimi, ki so bolezen preboleli, v domovih za starejše zaščitenih že približno 70 odstotkov zaposlenih. Minister je sicer priznal, da številke še niso tako visoke, kot bi si želeli, a »gredo v pravo smer.«

Normalizacija

Ob sproščanju ukrepov na državni ravni poteka tudi normalizacija življenja v domovih za starejše, je še dejal. Tako se prilagajajo izhodi in obiski, ki seveda potekajo ob nujnem doslednem upoštevanju vseh priporočil ministrstva za zdravje. Odločitev glede tega je sicer prepuščena vodstvom domov, ki se odločajo v skladu z lokalnimi razmerami. Domovi skladno z veljavnimi protokoli sprejemajo tudi nove varovance. Cigler Kralj je pojasnil, da so januarja letos domovi sprejeli 787 novih varovancev, na dan 5. februarja pa je bilo na voljo še 745 prostih mest.

Priprave na morebitni tretji val

Po navedbah ministra ob vzpodbudnih epidemioloških podatkih vzporedno tečejo intenzivne priprave na morebitni tretji val epidemije, pri čemer bodo za čim boljšo podlago služile analize in izkušnje iz drugega vala. Dodatno pozornost bodo namenili tudi obvladovanju težav v duševnem zdravju. Predvsem na tem področju bi radi okrepili podporo varovancem in pomoč pri premagovanju osamljenosti. Ob tem je poudaril, da je veliko varovancev po preboleli okužbi izgubilo del svojih telesnih in duševnih sposobnosti, zaradi česar potrebujejo več podpore in višji nivo oskrbe, ki je zanje tudi dražji. »Zato si na ministrstvu za delo prizadevamo, da krepimo kader, ki lahko uporabnikom pomaga pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti.«