Protesti v Indiji

Greta Thunberg se je vmešala in opekla

J.P.
4. 2. 2021, 07.46
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 07.48
Deli članek:

Navdušila ni ne enih ne drugih.

Profimedia
Greta Thunberg

Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg je delila »orodje« za podpornike protestirajočih indijskih kmetov. A nekateri tega tako ne vidijo: obtožujejo jo namreč, da sodeluje v tuji zaroti, ki skuša destabilizirati državo.

18-letnica je v sredo na Twitterju delila zajeten dokument, ki ga je najverjetneje pripravil nekdo drug, v katerem je pojasnjeno, kako je mogoče prispevati k omenjenim protestom. V njem so vnaprej pripravljena sporočila in ključniki, da bi se ta kar najbolje širila ter nasveti za organizacijo protestnih shodov. Avtorji so dokument v nekaj urah umaknili s spleta in ga nadomestili z bolj jedrnato različico, ob čemer je Thunbergova pripomnila, da je prejšnji dokument zastarel, novi pa da je zdaj uraden.

Kot je razvidno iz odzivov, z njenim ravnanjem niso bili zadovoljni niti podporniki niti nasprotniki protestov v Indiji. Prvi ji očitajo, da je vladi dala orodje za razvrednotenje protestov, drugi pa v okviru tuje zarote spodbuja nemire v Indiji, ki ogrožajo njeno suverenost in sekularno strukturo.