Primer preiskuje policija

Šok na Hrvaškem: tri mesece staro dete umrlo zaradi nezdravljene pljučnice?

R.T.
3. 2. 2021, 21.19
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 21.42
Deli članek:

Hrvaško je pretresla vest o trimesečnem dojenčku, ki je včeraj umrl v bolnišnici KBC Zagreb, kamor so ga istega dne v zelo resnem zdravstvenem stanju premestili iz bolnišnice v Bjelovarju. Starša otroka niti enkrat nista odpeljala k pediatru.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je zaenkrat znano, so reševalci na območju bjelovarsko-bilogorske županije včeraj nudili prvo pomoč tri mesece staremu dojenčku. Ker je bilo stanje zelo resno, so dete odpeljali v bjelovarsko bolnišnico, tam pa so ocenili, da je nujna premestitev v zagrebško bolnišnico, a mu tudi tamkajšnji zdravniki niso uspeli rešiti življenja.

Sumljiv primer smrti so v roke vzeli policisti, ki so pri starših pokojnega dojenčka že včeraj opravili hišno preiskavo. Odrejena je bila tudi obdukcija. Po neuradnih informacijah hrvaškega portala Moj Portal naj dete sicer ne bi umrlo nasilne smrti, kar naj bi pokazala obdukcija, v okviru katere naj bi kot najverjetnejši vzrok smrti ugotovili nezdravljeno pljučnico. Hrvaški mediji so sicer že včeraj poročali, da gre za družino, ki so jo redno obiskovali socialni delavci. Zoper očeta dojenčka naj bi bila že v preteklosti podana prijava zaradi nasilja v družini, policija pa ga je obravnavala tudi zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo. Zaradi nasilja v družini naj bi ga sicer obravnavali, ko je bil še v zvezi z nekdanjo partnerko, s katero ima tri otroke.

Nikoli pri pediatru

Še bolj pretresljiva je informacija, da starša otroka od dneva, ko so ga z mamo odpustili iz porodnišnice, nista niti enkrat odpeljala k pediatru bodisi na redni pregled bodisi na cepljenje, pri čemer pediater sploh ni vedel, da je zbolel za pljučnico. Kot je pojasnila tamkajšnja pediatrinja, je oče teden dni po odpustu iz bolnišnice pri njej otroka sicer prijavil, a da tega otroka svoj živ dan ni videla. Ni jih bilo niti na obvezen sistematski pregled. »To sem povedala patronažni sestri, ki je večkrat odšla na njihov naslov, da bi jih obvestila, da morajo otroka pripeljati na pregled in cepljenje, a ji nihče ni odprl vrat,« je dejala ter dodala, da so o tem obvestili tudi center za socialno delo. Kaj se je dogajalo od tod naprej, sama ne ve.