Starship

VIDEO: Raketa SpaceX spet končala v plamenih

B.K./STA
3. 2. 2021, 07.45
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 07.47
Deli članek:

Prototip vesoljske rakete podjetja SpaceX, za katero upajo, da bo lahko nekoč potovala na Mars, je med današnjim poskusnim pristankom eksplodiral. Podobna usoda je že decembra doletela prvi prototip nove rakete Starship.

Twitter
Tudi druga raketa Starship podjetja SpaceX ni uspela pristati.

Obe 120 metrov visoki raketi sta uspešno vzleteli in leteli, "zaškripalo" pa je ob poskusu pristanka. "Imeli smo nov dober polet. Malce moramo še delati na pristanku," je oznanil napovedovalec podjetja SpaceX med spremljanjem dogajanja v prenosu na internetu.

Ustanovitelj podjetja Elon Musk za zdaj še ni razveseljeval z objavami na družbenih medijih, v ponedeljek je namreč sporočil, da ga nekaj časa ne bo na Twitterju.

Raketo so izstrelili iz kraja Boca Chica v Teksasu in je uspešno poletela do višine desetih kilometrov, za tem izvedla nekaj manevrov v horizontalnem letu, nato pa so jo skušali poslati nazaj na zemljo.

Težave so se začele že ob spreminjanju položaja letenja iz horizontalnega nazaj v vertikalni. Več milijonov dolarjev vredna raketa se ni uspela postaviti povsem navpično, pristajala je prehitro in se razletela ob tla.