mario draghi

Italija je ostala brez vlade, novo bo skušal sestaviti nekdanji prvi evropski bankir

B.K./STA
3. 2. 2021, 07.59
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 08.01
Deli članek:

Potem, ko je so sinoči propadla pogajanja med strankami o oblikovanju nove koalicije, ki bi jo vodil dosedanji premier Conte bo italijanski predsednik za kandidata za novega mandatarja skušal prepričati nekdanjega prvega bančnika Evropske centralne banke.

Giuseppe Conte, ki je vlado sosednje Italije vodil od leta 2018 ne more sestaviti nove vlade je sinoči predsedniku države Sergiu Mattareli sporočil predsednik poslanske zbornice Roberto Fico, ki je od čez konec tedna vodil pogajanja med strankami. "V tem trenutku smo na razpotju, ali se bomo odločili za mandatarja ali za volitve," je izpostavil Mattarella po pogovorih s Ficom, ob tem pa vse vladne stranke opozoril, da zdravstvena in ekonomska kriza terjata vlado s polnim mandatom in ne vlade na minimalnih obratih.

Največja stranka v parlamentu, Gibanje pet zvezd je krivdo za propad pogajanj pripisala stranki Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija. Ta naj bi namreč pogovore sabotirala, je bil kritičen začasni vodja gibanja Vito Crimi. Renzi naj bi kljub pripravljenosti ostalih strank na dialog postavil vrsto nesprejemljivih zahtev, vključno z vodenjem ključnih ministrstev. "Očitno je, da Renziju ne gre za interese Italije, ampak za ministrske sedeže," je bil kritičen Crimi.

Renzi je pred tem poslancem svoje stranke sporočil, da ostale stranke "ne sprejemajo mediacije", ne popuščajo in nočejo narediti nobenega koraka naprej glede ničesar. "Ugotavljamo, da so kolegi iz nekdanje večine vložili veto na naše predloge. Sedaj zaupamo modrosti predsednika," je zapisal Renzi.

Mattarella se je nato med možnostmi, ki so mu preostale za izhod iz krize, odločil za poskus oblikovanja vlade narodne enotnosti. Zato bo danes na pogovor sprejel nekdanjega predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija. Ta se omenja kot kandidat za mandatarja. Italijanski predsednik je ob tem vse politične sile v državi pozval k odgovornosti in podpori vladi narodne enotnosti.

Reuters
Giuseppe Conte se po dobrih dveh letih poslavlja s čela italijanske vlade.