podporniki pozvali k protestom

Navalnemu namesto pogojne kazni tri leta in pol zapora

A.S./STA
2. 2. 2021, 18.57
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 20.37
Deli članek:

Sodišče v Moskvi je danes odločilo, da vodji ruske opozicije Alekseju Navalnemu pogojno kazen spremeni v tri leta in pol zapora, ki pa jo bodo zmanjšali za čas, ki ga je že prestal v hišnem priporu. Navalni je napovedal pritožbo, njegovi sodelavci pa so pozvali k protestom v središču Moskve. Več držav je pozvalo k njegovi takojšnji izpustitvi.

Reuters
Navalni je v priporu od sredine januarja, ko so ga zaradi tega primera prijeli in priprli takoj po vrnitvi iz Nemčije.

Sodnica Natalija Repnikova je sporočila, da je sodišče razsodilo v prid predloga zvezne službe za prestajanje kazni, da mu pogojno kazen iz leta 2014 zaradi poneverb spremenijo v zaporno, ker je večkrat kršil pogojno kazen, ko se ni javil pristojnim. Dodala je, da Navalni ostaja v priporu, dokler sodba ne bo stopila v veljavo.

Odvetniki napovedali pritožbo

Odredili so 3,5 leta zapora, bo pa sodišče upoštevalo čas, ki ga je že prestal v hišnem priporu, tako da bo podatkih njegovih sodelavcev v zaporu moral ostati približno dve leti in pol. Odvetniki Navalnega so že napovedali pritožbo.

Navalni je na današnji obravnavni na sodišču poudaril, da je glavni namen postopka ustrahovanje nasprotnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Enega spravijo za zapahe, da bi prestrašili milijone," je dejal. Od sodnikov je zahteval, da ga takoj izpustijo, kot tudi vse politične zapornike. Znova je obtožil Putina, da je lansko poletje ukazal njegovo zastrupitev z živčnim strupom novičok.

Navalni je v priporu od 17. januarja, ko so ga zaradi tega primera prijeli in priprli takoj po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil in okreval po zastrupitvi z novičokom v Rusiji avgusta lani.

Pozivi k takojšnjim protestom

Njegovi sodelavci so po objavi odločitve sodišča že pozvali k takojšnjim protestom v Moskvi. "Naša država je padla v popolno nezakonitost, temu se moramo zoperstaviti," piše v tvitu, ki ga je objavil njegov protikorupcijski sklad, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Francija so po odločitvi sodišča danes ponovile poziv Moskvi k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je obsodil odločitev sodišča ter pozval k izpustitvi tudi več sto ruskih državljanov, ki so jih "neupravičeno priprli zaradi uresničevanja pravice do svobode izražanja in mirnega zbiranja".

Britanski zunanji minister Dominic Raab je odločitev sodišča obsodil kor neprimerno, saj je tarča žrtev zastrupitve namesto tistih, ki so za zastrupitev odgovorni. S tem po njegovi oceni Rusija ne izpolnjuje najbolj temeljnih zavez, ki jih je pričakovati od odgovorne članice mednarodne skupnosti.

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je odločitev sodišča na Twitterju obsodil kot grenak udarec temeljnim svoboščinam in vladavini prava v Rusiji. Spomnil je, da je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) že leta 2017 kritiziralo sodni pregon v tem primeru kot neutemeljenega. Tudi predstavnik francoske vlade je obsodbo Navalnega označil za nesprejemljivo in zahteval njegovo takojšnjo izpustitev.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je razsodbo sodišča o zaporu za Navalnega obsodila, ker da je v nasprotju z verodostojnostjo in mednarodnimi obveznostmi Rusije na področju človekovih pravic. Poudarila je, da v tem primeru sodišče ni moglo razsojati, ker je ESČP že razsodil, da je neutemeljen in nerazumen. Moskvo je pozvala k spoštovanju človekovih pravic.