Popokala stekla

Bombni preplah, v nemškem mestu evakuirali več tisoč prebivalcev

S.R.
31. 1. 2021, 09.20
Posodobljeno: 31. 1. 2021, 09.27
Deli članek:

V nemškem Göttingen je moralo včeraj svoje domove zapustiti več kot 8000 ljudi, na območju so namreč našli štiri neeksplodirane bombe iz druge svetovne vojne.

Dreamstime
Bombe so se nahajale v središču Göttingena.

V obsežni evakuaciji, ki jo je dodatno oteževala epidemija novega koronavirusa, so sodelovali tako policija in gasilci kot nemška vojska. Na gradbišču v središču Göttingena, nemškega mesta na Spodnjem Saškem, so namreč odkrili štiri »sumljive predmete.« Bombni tehniki so pozneje potrdili, da gre za neeksplodirane bombe iz časa druge svetovne vojne, ki so jih na mesto odvrgle ameriške vojaške sile. Pod nadzorovanimi pogoji so jih do današnjega jutra uspešno detonirali, poroča javna radiotelevizija Deutsche Welle. Po nadzorovani detonaciji, ki je bila vseeno tako silovita, da so se razbila stekla na treh bližnjih zgradbah, so se nekateri domačini že lahko vrnili domov.

Evakuirali so več kot 8000 prebivalcev, bombni tehniki pa so okoli območja namestili zaščitne pregrade, vključno z ladijskimi kontejnerji, ki so jih napolnili s posebnimi vodnimi baloni. Tudi prebivalci, ki so zaradi oddaljenosti lahko ostali na svojih domovih, so morali upoštevati določena pravila. V času detonacije je bilo gibanje zunaj prepovedano, v stanovanjih pa so se morali izogibati območjem ob oknih. V celotni operaciji je sicer prihajalo do zamud, saj so pristojni ugotovili, da se nekaj ljudi še vedno nahaja na ogroženem območju, a so jih pozneje izsledili.