Krvavo popoldne

Pokol v Dalmaciji: Kako je pek Branko postal rabelj štirim ljudem …

S.R.
30. 1. 2021, 21.28
Posodobljeno: 13. 3. 2021, 11.28
Deli članek:

Štirikratnega morilca naj bi v kravavo dejanje pognale finančne težave in dogajanje okoli stečaja njegovega že pred 25 leti ustanovljenega podjetja, pekarne Matkol.

Facebook/Branko Koloper
Branko Koloper

Kot smo že poročali, so na območju Šibenika in Vodic v soboto popoldne pod streli klonile štiri osebe. Vse naj bi umoril isti človek, Branko Koloper, nekdanji lastnik šibeniške pekarne Matkol, ki je pred tremi leti pristala v stečaju. Dolg, zaradi katerega je propadlo Koloperjevo podjetje? Po poročanju hrvaških medijev naj bi ga po dolgem stečajnem postopku ostalo še za nekaj več kot 831.000 kun oziroma 110.000 evrov. Med Brankovimi žrtvami so se znašli Tedi Slamić, izvršni direktor trgovske verige Djelo, stečajna upraviteljica Radojka Danek, njen soprog Mario in še en moški. Morilec si je na koncu sodil sam.

Organiziral srečanje

Ni še minilo 24ur po krvavem popoldnevu, zgodba o peku Branku Koloperju pa je že popisala strani hrvaških medijev. Srečanje z Danekovo, sicer mestno svetnico stranke HDZ, naj bi po neuradnih informacijah organiziral sam Koloper. Na srečanje je prispela s svojim soprogom, prisoten pa je bil tudi eden od upnikov pekarne Matkol. Trojico je na kraju pričakal s kalašnikovko in jim vzel življenje, nato se je odpravil v Vodice in ustrelil še Slamića. Trgovska veriga Djelo naj bi bila namreč eden največjih še preostalih upnikov pekarne Matkol, Koloper pa je za svoj propad krivil ravno Slamića.

Povod za prelivanje krvi bi lahko bilo dogajanje 27. januarja, ko se je odvila še ena v nizu obravnav v primeru Matkol. Na njej sta bila prisotna tako Danekova kot Koloper, ki je tokrat nastopal v vlogi upnika, pooblaščenega s strani njegovih sinov, poroča portal Index. Govora je bilo o plačilu terjatev in premičninah pekarne Matkol, kjer pa je Koloperjev predlog, s katerim naj bi se sicer stranke v postopku strinjale, naletel na gluha ušesa Danekove, ki je nato odločila drugače.

Propad

Koloper je podjetje Matkol ustanovil že pred približno 25 let, že leta 2008 pa naj bi zašel v finančne težave. Sicer so v podjetju izdelovali torte za različne prireditve ter pekli pecivo in kruh za cerkvene praznike. Stečajni postopek se je začel konec novembra 2018, že pred tem, marca isto leto, pa so po navedbah portala Šibenik.in vse pekarne Matkol zaprle svoja vrata, s tem pa so zaposleni čez noč ostali brez službe. Takrat je podjetje upnikom dolgovalo več kot 4,5 milijona kun (več kot 530.000 evrov). Največji je bil dolg do OTP banke.