vsestranskost

Riž je lahko rešitev pri čiščenju ali težavah z rjo

Z.F.
30. 1. 2021, 21.00
Deli članek:

Riž je živilo, ki skupaj s testeninami najpogosteje kroji naš jedilnik. Lahko rečemo, da gre za okusno prilogo in tudi samostojno jed, ki je hitro pripravljena in nasitna. A ob vsem tem ne smemo pozabiti, da je riž uporaben tudi širše. Spoznajte njegovo vsestranskost.

dreamstime
Riž je vsestransko živilo, uporabno tako v kulinariki, gospodinjstvu kot tudi v industriji.

Riž je živilo, ki se uporablja tako v prehrani kot tudi v industrijske namene. Vsebuje največ škroba, kar 80 odstotkov, nekaj vode in beljakovin ter tudi maščobe in mineralne snovi. V industriji rižev škrob uporabljajo za izdelavo pudingov in pudrov v kozmetiki. Iz njega proizvajajo tudi špirit in druge alkoholne pijače. Riževo slamo uporabljajo za izdelavo slamnikov in papirja, riževi otrobi pa so znani kot ena najboljših živalskih krm. Če se preusmerimo v prehrano, je riž nepogrešljivo prehrambeno sredstvo, ki omogoča številne načine priprave. Uporabimo ga lahko za prilogo, odlične rižote, juhe in sladice. A to še ni vse, riž je uporaben tudi širše v gospodinjstvu.

Čiščenje

Riž je odličen pri čiščenju vaz ali steklenic, saj očisti tudi težko dostopna mesta. Uporabite ga lahko za čiščenje kuhinjskih in drugih posod, na katerih se je nabrala umazanija ali pa so preprosto izgubile svoj prvotni sijaj. Vse, kar morate storiti, je, da v posodo, ki jo želite očistiti, stresete dve žlički riža, dodate toplo vodo in počakate dobre pol ure. Nato s tresenjem ali mešanjem poskrbite še za mehansko odstranjevanje umazanije. Presenečeni boste nad učinkom.

Rešitev pred rjo

Znano je, da je riž odlična rešitev za preprečevanje vlage, posledično pa je odlična zaščita pred rjo. V jogurtov lonček ali drugo posodo, lahko tudi v vrečko iz blaga, stresite riž in postavite v prostor, kjer se pojavljajo težave z vlago ali kjer imate shranjene kovinske predmete (mehanično orodje, vrtno orodje ...). Ta trik je še kako koristen v zimskem času, ko se z dolgih sprehodov, sankanja ali smučanja vrnemo z mokrimi čevlji, bundami in drugimi oblačili. Naj bo riževa vrečka stalni spremljevalec teh oblačil, saj bo iz njih hitro posrkala vodo.

Koža in lasje

Kot smo že omenili, se rižev škrob uporablja za izdelavo pudrov, saj velja za enega najkakovostnejših naravnih primerkov, a to še ni vse. Riževo vodo, v kateri je bil riž namočen čez noč, lahko uporabite za izpiranje las. Strokovnjaki so namreč potrdili, da riževa voda spodbuja rast, prav tako lahko vodo uporabite kot hranilno podlago, ki jo na kožo nanesete pred nanosom ličil.