teoretik zarot

Farmacevtu, ki je sabotiral cepivo, grozi do 10 let zapora

R.T./L.K.
27. 1. 2021, 11.00
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 11.44
Deli članek:

Čaka ga ječa.

Profimedia
Steven Brandenburg

Spomnimo:

Po spletu že nekaj tednov krožijo napačne domneve o negativnih učinkih cepljenja na DNK, vendar strokovnjaki to odločno zavračajo.

Dokazov, da bi cepljenje kakorkoli vplivalo na DNK, seveda ni.

Farmacevt iz ameriške zvezne države Wisconsin in, kot je priznal, teoretik zarote Steven Brandenburg je v prepričanju, da bo spremenilo DNK cepljenih, uničil približno 570 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna. Kako? Ker je treba cepivo hraniti pri izredno nizkih temperaturah, je odmerke preprosto za 12 ur odstranil iz ohlajenega prostora. Farmacevt, ki je bil takrat odpuščen s službe, naj bi zaposlenim priznal, da je cepivo kompromitiral, ker je menil, da je škodljivo. Brandenburgu so odvzeli licenco.

Grozi mu zapor

Aretirali so ga 31. decembra, sedaj pa je ameriško tožilstvo v Wisconsinu sporočilo, da mu grozi do 10 let zapora.

"Farmacevti se uvrščajo med najbolj zaupanja vredne strokovnjake," je dejal FBI agent Robert Hughes. "Ta posameznik je izrabil svoj dostop, da je posegel v viale s prepotrebnim cepivom COVID-19," je dodal.

Brandenburg se po poročanju ameriških medijev doslej ni izrekel o krivdi, zvezni tožilci pa so v torek sporočili, da je vendarle podpisal sporazum o priznanju krivde.