več kot 500 doz

Farmacevt, ki verjame v teorije zarote, sabotiral cepivo

L.K.
5. 1. 2021, 21.19
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 21.19
Deli članek:

Njegova farmacevtska kariera je zaključena.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Farmacevt iz ameriške zvezne države Wisconsin in, kot je priznal, teoretik zarote Stephen Brandenburg je v prepričanju, da bo spremenilo DNK cepljenih, uničil več kot 500 doz cepiva proti covidu-19.

Aretirali so ga 31. decembra, potem ko je sabotiral cepivo ameriškega podjetja Moderna. Dokazov, da bi to kakorkoli vplivalo na DNK, seveda ni.

Potrdila tudi žena

46-letnik je dejanje priznal. Njegov namen je bil, kot je dejal, uničiti cepivo. Kako se je tega lotil? Ker je treba cepivo hraniti pri izredno nizkih temperaturah, je odmerke preprosto odstranil iz ohlajenega prostora. Kot da to ni bilo dovolj, so nekatere od kompromitiranih odmerkov že posredovali pacientom, preden so odkrili Brandenburgov zločin. Odmerkov niso zavrgli – z nadaljnjimi testiranji bodo ugotavljali obseg škode oziroma če so postali popolnoma neuporabni.

Od izida teh testiranj so odvisne tudi obtožbe. Farmacevta so iz bolnišnice Advocate Aurora Health odpustili; kot farmacevt se več ne bo mogel zaposliti. Pred sodnika bo spet stopil 19. januarja.

Kompromitiranih je bilo 57 vial, v vsaki je 10 odmerkov cepiva. Škoda je ocenjena na 11.000 ameriških dolarjev (približno 8150 evrov).

Da je teoretik zarote, je potrdila tudi njegova soproga, s katero se sicer ločujeta. Če gre verjeti Gretchen Brandenburg, ima 46-letnik najete skladišče prostore, v katerih kopiči hrano in orožje.