Himno zapela Lady Gaga

Biden Američane pozval k enotnosti

G.G./STA
20. 1. 2021, 16.50
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 18.54
Deli članek:

Prva je kot podpredsednica prisegla Kamala Harris, sledil ji je novi predsednik ZDA Joe Biden.

Profimedia
Joe in Jill Biden po prisegi.

Joe Biden je na zahodni strani kongresne palače z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden, prisegel na položaj 46. predsednika ZDA. Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. V govoru po prisegi je poudaril, da je danes dan demokracije in Američane pozval k enotnosti.

"Volja ljudi se je slišala in se upošteva. Spet smo spoznali, da je demokracija dragocena in krhka. Prijatelji, demokracija je v tej uri zmagala. To je dan Amerike, to je dan demokracije. Dan zgodovine in upanja, prenove in odločnosti. Sanje o pravičnosti več ne bodo preložene," je med drugim dejal Biden. Zagotovil je, da bo predsednik tudi tistim, ki niso volili zanj in jih prosil, naj mu prisluhnejo. Tudi, če se še vedno ne bodo strinjali z njim, jih ne bo zapustil. "Končati moramo to nevljudno vojno med rdečim in modrim," je dejal, s čimer je mislil na rdečo barvo republikancev in modro barvo demokratov. Američane je pozval, naj presežejo delitve, ker brez enotnosti ni miru. V govoru je večkrat posebej poudaril pomen resnice in dejstev. "Voditelji morajo braniti resnico in poraziti laži."

Slovesnost vodila Amy Klobuchar

Slovesna prisega Bidna in Harrisove je bila drugačna, saj zaradi pandemije koronavirusa in napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja na travniku National Mall ni bilo ljudi. Travnik do Washingtonovega spomenika so krasile ameriške zastave, slovesnost pa je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde.

Slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki skupaj z republikancem Royjem Bluntom iz Missourija predseduje inavguracijskemu odboru.

Ameriško himno je na slovesnosti zapela Lady Gaga, Jennifer Lopez pa je zapela pesmi This Land in America the Beautifull. 

Trump ni bil navzoč

Nekaj ur pred tem je Belo hišo še zadnjič kot predsednik ZDA zapustil republikanec Donald Trump, ki je poletel na Florido. Tako se je  prvič po več kot 150 letih zgodilo, da se odhajajoči predsednik ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika.

To je torej v nasprotju s tradicijo, ki pa jo je Trump vseeno vsaj deloma spoštoval. Bidnu je namreč v Beli hiši pustil pismo je povedal tiskovni predstavnik odhajajočega predsednika Judd Deere. Trump sicer svojemu nasledniku še vedno ni čestital za zmago na novembrskih volitvah.