Družinske stiske in zahteve delodajalcev

Otroci se vračajo v vrtce z vladnim odlokom ali brez

Ž.K.
20. 1. 2021, 16.23
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 16.54
Deli članek:

Podatki kažejo, da se vedno več otrok vrača v vrtce, hkrati pa ni vidnega vpliva na število okuženih z virusom med zaposlenimi.

Dreamstime
Prisotnost otrok v ljubljanskih vrtcih je ta teden že več kot 40-odstotna.

Združenje ljubljanskih vrtcev je objavilo podatek, da se je odsotnost zaposlenih zaradi tesnega stika ali obolelosti s covidom-19 z 8,5 odstotka zmanjšala na 2,16 odstotka. 

Iz dneva v dan spremljamo število okužb s koronavirusom in spreminjanje števila ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, v upanju, da se bodo vsaj otroci lahko vrnili v šole in vrtce. A kot kaže, se otroci postopoma vračajo v vrtce ne glede na številke ter različne vladne semaforje. Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, pravi, da se prisotnost otrok v vrtcih povečuje, saj delodajalci vse pogosteje od svojih zaposlenih zahtevajo, da se vrnejo na delovno mesto. Prav tako se na vrtce vse pogosteje obračajo družine, v katerih je mama še vedno na porodniškem dopustu in ob tem še skrbi za enega ali več vrtčevskih otrok, beležijo tudi vse več klicev staršev, da otroci pogrešajo družbo, predvsem iz družin, kjer imajo samo enega otroka. Bogatajeva izpostavlja težave socialno ogroženih družin, kjer vrtčevska oskrba pomeni tudi zagotovljen topli obrok za otroka. »Kar nekaj staršev iz socialno ogroženih družin se je v tem času obrnilo na nas, z vprašanjem o brezplačnem obroku za vrtčevskega otroka. Šolskim otrokom je bil ta omogočen, predšolskim žal ne,« je pred dnevi zapisala v pismu, ki ga je nalovila na ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Ministrici in vsem, ki vplivajo na odločitev o ponovnem odprtju vrtcev, so včeraj pisali tudi člani Združenja ljubljanskih vrtcev, ki izpostavljajo, da je iz podatkov, ki jih zbirajo sami, razvidno, da vrtci ne predstavljajo večje grožnje za poslabšanje epidemije.

Združenje ljubljanskih vrtcev
Ravnatelji odgovorne pozivajo k odprtju vrtcev.

Polne igralnice

Tako v Skupnosti vrtcev Slovenije kot Združenju ljubljanskih vrtcev redno beležijo tako prisotnost otrok kot prisotnost zaposlenih in ugotavljajo, da se ta iz tedna v teden povečuje. Vrtci namreč niso zaprti in nudijo varstvo otrok družinam, kjer starši zaradi različnih obveznosti tega sami ne zmorejo. Kot kažejo zadnji podatki, ki so jih pridobili od svojih članov, je predvsem v Ljubljani v vrtčevskih igralnicah v povprečju že okoli 40 odstotkov otrok, v ostalih krajih pa se povprečje giblje že kar okoli 25 odstotkov. V nekaterih enotah v Ljubljani naj bi bila prisotna že več kot polovica vseh varovancev. Številke naraščajo iz tedna v teden, in kot kaže, bo počasi prišlo do normalizacije, tudi ne da bi vlada vrtce uradno odprla. Izredno nizko prisotnost otrok v vrtcih opažajo le še v občinah, kjer morajo starši s potrdilom delodajalca dokazati, da jih ta potrebuje na delovnem mestu in posledično otrokom ne morejo zagotavljati varstva.

Pripravljeni na odprtje

Kot nam je povedala Bogatajeva, kljub vse večjemu številu otrok delo v vrtcu poteka normalno ter z organizacijo in izpolnjevanjem priporočil NIJZ nimajo večjih težav. Glede na to, da se v zadnjih dneh število novih okužb in hospitaliziranih ljudi manjša ter se približujemo številkam, ki v posameznih regijah že omogočajo odprtje vrtcev in delno odprtje šol, nas je zanimalo, ali so vrtci pripravljeni na odprtje. Bogatajeva nam je zatrdila, da so; za odprtje vrtcev ne vidi večjih težav.

MIZŠ
Na ministrstvu ves čas spremljajo stanje okužb.

Več otrok – več okužb?

Koliko otrok je v tem trenutku v vrtcih, smo želeli preveriti tudi na ministrstvu za izobraževanje, a so nam sporočili, da tega podatka nimajo, saj so vrtci v pristojnosti občin. Ker nas je zanimalo, ali se zaradi večjega števila otrok v vrtcih povečuje tudi število okuženih vzgojiteljev in vzgojiteljic, so nam posredovali podatek, da je bilo na dan 13. januarja 2021 v karanteni 105 zaposlenih v predšolski vzgoji, okuženih pa je bilo 132 zaposlenih. V karanteni je bilo 30 oddelkov predšolske vzgoje in 284 otrok. Iz grafa, ki so nam ga poslali, pa je razvidno, da število okuženih med zaposlenimi v vrtcih sicer niha, a je trenutno na eni najnižjih ravni v zadnjem mesecu dni, kljub vse večjemu številu otrok v vrtcih. Zanimiv je tudi graf, ki ponazarja gibanje okužb v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih s prilagojenim programom, kjer so po odredbi ustavnega sodišča vrata za otroke odprli po novem letu. Tam so pri zaposlenih sicer zabeležili skok v rasti števila okužb, a se je ta hitro umirila in vrnila na raven pred odprtjem zavodov.