14 let

Britanci bodo izpustili svojega najmlajšega terorista

B.K.
18. 1. 2021, 18.59
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 19.03
Deli članek:

Fant, ki je začel zaporno kazen prestajati leta 2015 lahko gre na svobodo, je odločilo sodišče.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Najmlajši britanski terorist, ki je načrtoval umor avstralskih policistov bo spet okusil svobodo, je odločilo sodišče v Manchestru. Obsojeni, ki ga smejo mediji identificirati le z inicialkami RXG, je bil star 14 let, ko je islamskim skrajnežem v Avstraliji pošiljal kriptirana sporočila z navodili, kako naj napadejo policiste na paradi v spomin žrtvam prve svetovne vojne leta 2015.

Napad je preprečila avstralska policija, njihovi britanski kolegi pa so nato kmalu prijeli tudi 14-letnega sostorilca iz Anglije. Kaznivo dejanje je priznal, sodišče v Manchestru pa ga je jeseni istega leta obsodilo na dosmrtni zapor zaradi vzpodbujanja terorizma v tujini.

RXG, ki se je radikaliziral na spletu, je danes star 20 let, za zapahi pa je sedel pet let, kar je minimum predno je lahko vložil pritožbo. to je tudi storil, sodišče pa je še enkrat preučilo njegov primer in ugotovilo, da je mladenič zrel za izpust. "Po ponovni preučitvi okoliščin, dokazov in napredka, doseženega med prestajanjem kazni, je sodni senat odločil, da je RXG primeren za izpustitev."

Britanske oblasti sicer zelo redko izdajo tovrstno oprostilno sodbo za obsojene storilce kaznivih dejanj.