Seštevki se ne ujemajo

Če okuženi s koronavirusom umre v prometni nesreči, gre v predalček covid smrti

G.G./STA
18. 1. 2021, 17.17
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 17.22
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) med umrle s covidom-19 uvršča vse, ki so umrli v 28 dneh po potrjeni okužbi z novim koronavirusom.

Bobo
Fotografija je simbolična.

NIJZ je pri dnevnih, nestrukturnih podatkih ubral drugačen pristop k dnevnemu poročanju o umrlih. V tabele o dnevnih podatkih umrlih s covidom-19 je uvrstil vse, ki so umrli v 28 dneh po potrjeni okužbi z novim koronavirusom. Pri tem se naslanja tudi na podatke iz centralnega registra prebivalstva. Osebe, ki se okužijo z novim koronavirusom, imajo namreč lahko na daljši rok posledice covida-19, kot je denimo možganska kap. Tako štejejo, da je takšna oseba umrla zaradi zapletov, povzročenih s covidom-19. Hkrati pa ti podatki lahko zajemajo tudi nekoga, katerega smrt ni povezana s potrjeno okužbo (na primer prometna nesreča).

Tudi zaradi tega postaja vse večji razkorak med skupnim številom umrlih s covidom-19, ki ga poroča NIJZ, in številom, ki ga poroča vlada. 

Vlada dnevno objavlja podatke o umrlih, ki jih dobi iz poročila o hospitalizacijah in poročanja domov za starejše občane (DSO). Ti podatki beležijo smrti v zadnjih 24 urah, a ne vsebujejo popolnih demografskih podatkov, kot so spol, starost in občina bivališča umrlega. Gre torej za preliminarne podatke.

Tudi NIJZ dobiva podatke o umrlih od bolnišnic in domov za starejše občane. Ti podatki so uradni in končni in vključujejo za vsakega umrlega tudi spol, starost ter občino bivanja. Toda pri tem poročanju prihaja do velikih zamud. Pri čemer pa nekateri zavodi poročajo sproti, drugi pa z zamudo več tednov ali celo mesec in pol. V tabelo o umrlih NIJZ umešča podatke za nazaj pod pravi dan, torej ko je posameznik umrl. Tako so bili na določen dan vneseni umrli ne samo za dan prej, temveč pogosto tudi za več tednov nazaj.

Kot navajajo pri Sledilniku za covid-19, kjer črpajo podatke tako vlade kot NIJZ, je NIJZ zavode že pozval k ažurnejšemu poročanju, vendar v podatkovnem toku kljub temu prihaja do ogromnih zamud zaradi načina poročanja, ki je v veljavi. Dejstvo pa je, da so podatki NIJZ o umrlih, ko gre za za njihovo strukturo, edini uradni podatki, ki vsebujejo tudi informacijo o spolu, starosti in občini bivanja umrlih.

Vse to prispeva, da se seštevek števila smrti med vlado in NIJZ ne ujema. Tako je po vladnih podatkih doslej umrlo 3206 covidnih bolnikov, po podatkih NIJZ pa 3371.