Na površje poslali sporočilo

FOTO in VIDEO: Rudarji ujeti 600 metrov pod zemljo, a še vedno živi

S.R.
18. 1. 2021, 14.54
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 15.00
Deli članek:

Kitajskim rudarjem, ki so pred pred tednom dni ostali ujeti v rudniku zlata, se izteka čas.

Profimedia
Reševanje rudarjev iz kitajskega rudnika zlata.

V rudniku zlata v kitajski provinci Šandong je po eksploziji 10. januarja še vedno ujetih najmanj 12 rudarjev. Približno 600 metrov pod površino zemlje je sicer ostalo ujetih 22 rudarjev, ponesrečencem pa je zdaj skozi reševalni jašek na površje uspelo prenesti sporočilo, na katerem so zapisali, naj z reševanjem ne prenehajo in da so še vedno živi. V tem delu naj bi se nahajalo 12 rudarjev, od katerih so glede na sporočilo štirje poškodovani, zaradi pomanjkanja vode in svežega zraka pa se hitro poslabšuje tudi zdravstveno stanje preostalih. Zapisali so tudi, da nujno potrebujejo zdravila, protibolečinske tablete in druge pripomočke. Usoda še desetih rudarjev zaenkrat neznana.

Profimedia
Sporočilo, ki so ga napisali ujeti rudarji.

V reševalni akciji sicer sodeluje več kot 300 reševalcev, ki želijo do rova, v katerem se nahajajo, izkopati nov jašek. Kot poroča BBC, jim je v stik s ponesrečenci uspelo stopiti prek ozkega jaška, v katerega so spustili vrvi, ki jih je na drugi strani nato nekdo začel vleči. Pozneje so v globino spustili vodo, zdravila, papir in svinčnike, rudarji pa so na površje poslali sporočilo.

Policija je vodstvo rudnika že aretirala, saj so nesrečo v rudniku prijavili še več ko en dan po eksploziji. Prav tako sta svoji službi izgubila lokalni vodja komunistične partije in župan.