Afriški prišleki

"Kokainski" povodni konji osvajajo Kolumbijo

B.K.
18. 1. 2021, 16.49
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 16.57
Deli članek:

Naravovarstveniki pozivajo oblasti, naj nekaj ukrenejo, preden živali osvojijo vso deželo.

Profimedia
Povodni ali nilski konj.

Kolumbija ima problem s povodnimi konji. Da, prav ste prebrali. Te ogromne afriške živali je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja v državo pripeljal zloglasni narko-baron Pablo Escobar, ki si je na svojem velikanskem ranču Hacienda Nápoles omislil zasebni živalski vrt.

Ko je leta 1993 Escobar padel pod streli policijskih pištol, so oblasti razpustile tudi njegov živalski vrt. Večino eksotičnih živali so usmrtili, a pri tem so jim pobegnili štirje povodni konji. Ti veliki sodoprsti kopitarji so znani po hitrem razmnoževanju in iz majhne družinice štirih so hitro prišli novi rodovi. Po opozorilih biologov bi to lahko pomenilo katastrofo za biotsko raznovrstnost Kolumbije. Do leta 2024 naj bi namreč teh velikanov, ki v kolumbijski favni nimajo plenilcev, bilo že 1.500.

"Povodni konji so res postali že del lokalne identitete, a čas se nam izteka," je opozoril vladni naravovarstvenik David Echeverri Lopez, ki vladi predlaga naj prične s pospešeno sterilizacijo živali. Velik problem za naravo poleg tega, da afriški prišleki izpodrinjajo nekatere druge vrste, predstavljajo tudi njihov urin in iztrebki, ki so strupeni. Povodni konji so tudi zelo teritorialne in agresivne živali, ki mnogokrat napadejo tudi ljudi.