zasegli orožje, našli bombe

V izgredih v ameriškem hramu demokracije umrli štirje ljudje

B.K.
7. 1. 2021, 06.44
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 10.05
Deli članek:

Policija je aretirala 52 ljudi, našli so tudi dve doma narejeni bombi.

Reuters
Trumpovi pristaši vdrli v kongres.

Šef policije Washingtona Robert Contee je sporočil, da so v izgredih v poslopju ameriškega kongresa v sredo umrle štiri osebe. Doslej se je poročalo le o ženski, ki je bila ubita v policijskem streljanju. Kako so umrle ostale tri osebe še ni jasno, a po prvih navedbah naj ne bi bile ustreljene.

Omenjena ženska, katere identitete še niso objavili, je umrla, ko je skupina protestnikov vdrla v poslopje kongresa, tam so jih ustavili policisti v civilu, eden izmed njih pa je začel streljati. Ženska je kasneje umrla v bolnišnici.

Policija je aretirala 52 ljudi, zasegli so več kosov orožja, med drugim tudi molotovke, v dveh pisarnah kongresnikov pa so našli doma narejeni bombi. Protestniki so sicer razdejali več pisarn v kongresu, vdrli so tudi v veliko kongresno dvorano.

Po umiritvi izgredov so člani predstavniškega doma in senata nadaljevali s štetjem elektorskih glasov. Nekateri člani republikanske stranke so vložili ugovore na priznane glasove v številnih zveznih državah, kjer je za las slavil demokratski kandidat Joe Biden. Vsi ugovori so bili zavrnjeni brez glasovanja, saj jih niso podprli senatorji, kot to veleva zakon. Edina izjema je bil ugovor glede štetja glasov v zvezni državi Pensilvanija, tega je namreč podpisal republikanski senator te države zato sta morala oba domova kongresa o ugovoru glasovati. Senat, kjer imajo večino republikanci je ugovor z veliko večino zavrnil nemudoma, v predstavniškem domu, kjer imajo večino demokrati pa je skoraj dve uri tekla debata, nato so ugovor prav tako zavrnili.

Izgrede je sicer sprožilo prav omenjeno štetje elektorskih glasov, po katerem je tudi uradno zmagal Biden. Dosedanji predsednik Donald Trump rezultatov volitev namreč ne priznava in trdi, da so bili v mnogih zveznih državah ponarejeni. S tem se strinja tudi mnogo njegovih podpornikov, ki so včeraj napadli stavbo kongresa, kjer štetje poteka. K temu jih je na nek način pozval Trump, ki je pred tem v javnem nagovoru rekel, da je potrebno nekaterim šibkim republikancem vliti malce poguma. Zaradi nasilja v izgredih je več republikanskih politikov, ki so do nedavnega še podpirali Trumpa, temu zdaj odreklo podporo.