četrti primer davljenja

Zakleta graščina zavoda v Hrastovcu

S.S.
6. 1. 2021, 20.40
Deli članek:

V nedeljo so v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec obravnavali že četrti primer davljenja med sostanovalci v manj kot enem letu.

STA
Kaj se dogaja za zidovi srednjeveškega gradu, kjer je zdaj Socialno zdravstveni zavod Hrastovec.

Ena od varovank zavoda je nedavno z vzglavnikom poskušala zadušiti drugo, ki je ležala v postelji, a je najbolj črn scenarij še pravočasno preprečil eden od zaposlenih.

Ker tako oškodovanka kot osumljenka spadata v kategorijo posebej zaščitenih oseb, na mariborski policijski upravi več informacij o dogodku ne morejo posredovati. Gre sicer že za četrti podoben primer v manj kot letu dni.

Prepričan, da ga je zadavil

Julija lani je 53-letni oskrbovanec »stregel po življenju« 60-letnemu sostanovalcu. Z rokami ga je menda hotel zadaviti, potem pa osebju prijavil, kaj je storil, prepričan, da je drugi od davljenja umrl. Ko pa so zaposleni pridrveli v sobo, so ugotovili, da se 60-letniku ni zgodilo nič hudega. Policija je napadalca ovadila za poskus uboja, tožilstvo pa potem vendarle ni vložilo klasične obtožnice, pač pa predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja, ker se je 53-letnik nad sostanovalca, ki napada bojda sploh ni prepoznal, spravil neprišteven.

Raje bi bila v zaporu

Februarja lani je 52-letna stanovalka zavoda z vzglavnikom napadla 63-letno cimro, a je sodišče ocenilo, da je bila intenziteta storilke premajhna, da bi lahko govorili o poskusu uboja. Konec koncev je tudi 63-letnica na sodišču povedala, da dogodka ni občutila kot napad nase, ampak kot navodilo, kako naj ona ubije obtoženo. In kaj je v svoj bran povedala 53-letnica? »Nadnjo sem šla s 'pojštrom', nisem je davila, nisem je stiskala za vrat. Bila je huda name, opravičila sem se ji za to. Ne vem, kaj mi je bilo. Nisva se skregali.« Pa tudi da bi raje kot v zavodu bivala v zaporu, če zaradi psihičnih težav že ne more domov.

Priznala in se pokesala

Za 36-letnico, ki je svojo 49-letno sostanovalko v zavodu napadla marca lani, pa se je primer na sodišču zaključil z obsodilno sodbo. Psihiatrična stroka je namreč ocenila, da je bila njena zmožnost razumevanja pomena dejanja in posledic sicer zmanjšana, a ne bistveno. Tožilstvo jo je obremenilo poskusa umora, kar je oktobra lani na sodišču tudi priznala in se opravičila oškodovanki. Tožilstvo je ob upoštevanju več olajševalnih okoliščin predlagalo pet let zapora, sodniki pa so bili z 52-letnico še nekoliko bolj milostni; prisodili so ji štiri leta in osem mesecev, kazen pa prestaja na Igu.