Našli pot v stavbo

FOTO in VIDEO: Trumpovi podporniki vdrli v Kapitol, aktivirana nacionalna garda

L.K./STA
6. 1. 2021, 20.32
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 22.16
Deli članek:

Ameriški kongres je potrjeval rezultate predsedniških volitev, na katerih je slavil demokrat Joseph Biden.

Reuters
Podpredsednik Mike Pence pa je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol.

Volilne izide predsedniških volitev novembra lani, na katerih je Joe Biden premagal dosedanjega predsednika Donalda Trumpa, so sredi decembra potrdili elektorji. Danes sta se v skladu z ameriško ustavo na skupnem zasedanju sestala oba domova kongresa, ki bosta preštela elektorske glasove in razglasila zmagovalca.

Profimedia
Trumpovi podporniki

O ugovoru na rezultate volitev bosta morala ločeno glasovati oba domova kongresa, ki ga bosta po pričakovanjih zavrnila. Za spremembo izidov bi namreč republikanci potrebovali večino glasov v obeh domovih kongresa. Demokratska večina v predstavniškem domu bo ugovore zavrnila, proti temu pa se je doslej izreklo tudi več kot dovolj republikancev v senatu.

Profimedia
Zasedanju predseduje podpredsednik ZDA, republikanec Mike Pence, ki je tik pred začetkom zasedanja sporočil, da ne bo posredoval, da bi Bidnu preprečil zmago.

Zasedanju je predsedoval podpredsednik ZDA, republikanec Mike Pence, ki je tik pred začetkom zasedanja sporočil, da ne bo posredoval, da bi Bidnu preprečil zmago. "Moja prisega za podporo in obrambo ustave mi ne daje enostranskih pooblastil za odločanje o tem, katere elektorske glasove se lahko upošteva in katere ne," je sporočil Pence v tri strani dolgem pismu kongresu. S tem se je zoperstavil Trumpu, ki še vedno ne priznava rezultatov volitev in mu je naročil, naj "naredi, kar je treba in ustavi krajo".

Profimedia
Velika množica zbranih na Trumpovem govoru v Washingtonu.

Več republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer napovedalo, da bodo ugovarjali izidu. 11 republikanskih senatorjev je nedavno v izjavi zatrdilo, da so "obtožbe o prevarah in nepravilnostih na volitvah leta 2020 presegle vse v naših življenjih". Pri tem jih je podprl tudi Trump. Zvezni kongres sicer nima nobenih ustavnih pooblastil za spreminjanje izida volitev, ki so stvar zveznih držav.

Trump je pred Belo hišo nagovoril nekaj tisoč svojih podpornikov in tik pred neizogibno potrditvijo poraza v kongresu vztrajal, da je 3. novembra zmagal na volitvah. Pritožbam o volilnih prevarah na predsedniških volitvah je v nagovoru dodal pritožbe o volilnih prevarah med drugim krogom senatnih volitev v Georgii. 

Profimedia
Trumpovi podporniki

"Lockdown"

Nato pa je hudič vzel šalo. Kot so sporočili iz Združenih držav Amerike, je zasedanje zaradi protestnikov prekinjeno, Kapitol pa zaklenjen. Pencea so po hitrem postopku pospremili na varno, senatorjem pa svetovali, naj se ne približujejo vratom. Postopoma so na varno spravili tudi njih. Opremljeni so bili s plinskimi maskami, saj so policisti uporabili solzivec. 

Profimedia
Hujskaški govor Trumpa pred Kapitolom v Washingtonu.

Protestniki, ki so našli pot v zgradbo in se pri tem spopadli s policisti, naj bi bili odločeni, da s silo preprečijo uradno potrditev rezultatov predsedniških volitev.

Županja Washingtona Muriel Bowser je razglasila policijsko uro. Velja od 18. ure dalje po lokalnem času. Trump je protestnike pozval, naj se ne zatekajo k nasilju.

CNN poroča, da je bila v poslopju kongresa v prsi ustreljena ženska, bila naj bi v kritičnem stanju. Na poti v Kapitol je tudi nacionalna grada.

Podpredsednik Pence je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol. CNN medtem poroča, da je bilo v nasilju ranjenih več policistov in da so najmanj enega odpeljali v bolnišnico.