Svet

Biden pozval Trumpa, naj svoje pristaše pošlje domov

STA
6. 1. 2021, 22.47
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 22.50
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je danes predsednika Donalda Trumpa, čigar podporniki so vdrli v kongres, pozval, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja.

Reuters
Joe Biden

"Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj (...) To ni protest, ampak vstaja," je opozoril Biden. Napovedal je, da bodo naslednja štiri leta skušali obnoviti demokracijo.

Trumpu je sporočil, da besede predsednika ZDA lahko navdihnejo ali podžigajo, zato je od njega zahteval, naj ustavi to obleganje. Ob odhodu z odra se je še obrnil k novinarjem in dodal: "Dovolj je dovolj, dovolj!"

Trump je nato v posnetem televizijskem nagovoru pozval ljudi, naj gredo domov. "Vem, da ste prizadeti (...) Vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red," je dejal Trump. A obenem je znova zatrdil, da so mu ukradli zmago.

Med Bidnovim nagovorom iz Wilmingtona so ameriški mediji potrdili, da je v drugem krogu volitev v zvezni senat poleg Raphaela Warnocka zmagal tudi drugi demokrat John Ossoff. Demokrati bodo tako imeli naslednji dve leti večino tudi v senatu.