Zadnji poskusi

Trumpa posneli, ko je pritiskal, naj najdejo potrebne glasove

G.G./STA
4. 1. 2021, 08.02
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 08.10
Deli članek:

Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zmanjkuje časa. Na vse načine želi dokazati, da se je na predsedniških volitvah zgodila prevara.

Profimedia
Donald Trump je posegel po skrajno spornih sredstvih za dosego cilja.
Oglasila se je tudi skupina desetih še živečih nekdanjih obrambnih ministrov ZDA obeh strank. V skupnem pismu so pozvali Pentagon, naj v celoti izvede tranzicijo v novo Bidnovo vlado.

V nedeljo je Trump poklical državnega sekretarja zvezne države Georgija in od njega zahteval, da »najde 11.780 glasov«. Toliko jih namreč potrebuje za zmago v Georgiji. Trump je pritiskal brez zadrege, sekretarju Bradu Raffenspergerju pa svetoval, naj potem razloži, da so se pač zmotili.

Pogovor je bil posnet, posnetek pa je objavil časnik Washington Post. Na posnetku je slišati še, da Raffensperger odgovarja, da so rezultati točni. Trump je še vedno vztrajal in grozil s »kazensko odgovornostjo«. Trdil je, da je slišal govorice, da je zmagal za več 100.000 glasov. Menda naj bi iz okrožja Fulton odstranjevati stroje za štetje glasovnic in jih uničevali. Raffensperger je takšne govorice odločno zanikal.

Trump je s svojimi nedokazanimi trditvami o volilnih prevarah uspel dobiti na svojo stran 12 republikanskih senatorjev in okrog 100 članov predstavniškega doma, ki bodo v sredo ob uradnem štetju elektorskih glasov na skupnem zasedanju predstavniškega doma in senata vložili ugovor na zmago demokratskega kandidata Joe Bidna.

Volilni uradniki po zveznih državah, med njimi tudi republikanci so večkrat potrdili, da ni bilo nobenih omembe vrednih prevar, kar so potrdila tudi številna sodišča, vse do vrhovnega, pa tudi Trumpov nekdanji pravosodni minister Bill Barr, FBI in uradniki, zadolženi za varno izvedbo volitev.