Presejanje

Hitro testiranje odslej mogoče v zdravstvenih domovih, preverite, katerih ...

S.R./STA
4. 1. 2021, 07.05
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 07.12
Deli članek:

Da bi s hitrimi antigenskimi testi na novi koronavirus dosegli čim večje število ljudi, jih bodo danes začeli izvajati tudi v številnih zdravstvenih domovih po državi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Zdravstveni domovi so se sicer organizirali različno, saj bodo nekateri hitre teste izvajali na istem mestu kot izvajajo PCR teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih.

Kot je včeraj poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, je hitro množično testiranje namenjeno posameznikom, ki niso bolni, so pa morda v zadnjem času imeli kak stik, ki jih skrbi. Po njenih navedbah se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven približno en odstotek testiranih.

Možnosti

V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo prostovoljno presejalno testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce Mestne občine Ljubljana izvajali v Športni dvorani Kodeljevo. Kot so sporočili, bo testiranje možno danes med 11. in 15. uro, sprejem bo možen do 14. ure. 

V Novem mestu bodo testiranje izvajali danes, v sredo in petek v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, v Velenju pa na parkirišču Nujne medicinske pomoči pred Zdravstvenim domom Velenje. Zdravstveni dom Domžale brezplačno hitro testiranje organizira na več lokacijah, v Domžalah v športnem parku, v Mengšu, Lukovici in Moravčah pa v kulturnih domovih. 

Na Notranjskem bodo hitra testiranja izvajali v Cerknici, Sežani, Postojni in Ilirski Bistrici. V Sežani od danes dalje na covidni točki pred zdravstvenim domom. V Cerknici bodo testiranja začeli izvajati v sredo, in sicer po sistemu drive-in na covidni točki pred zdravstvenim domom. 

Brez predhodnega naročila

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen prek sporočila SMS. Kot so ob napovedi ponedeljkovega splošnega hitrega testiranja poudarili v Zdravstvenem domu Logatec, naj tisti, ki bo pozitiven na hitrem testu, ostane doma in kontaktira svojega izbranega zdravnika.

Za tiste s simptomi okužbe dihal pa ostajajo navodila enaka: poklicati svojega zdravnika in opraviti PCR testiranje, je v nedeljo izpostavila Magajnejeva.

Preventivno testiranje zaposlenih

Kot je znano, se v torek po skoraj treh mesecih učenja na daljavo v šole in v zavodeznova vračajo učenci s posebnimi potrebami. A pred vrnitvijo na delovno mesto se bodo njihovi učitelji in zaposleni danes preventivno testirali. 

Testiranje bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju lahko opravili v zdravstvenih domovih po državi, ker se danes začenja tudi široko prostovoljno splošno testiranje na novi koronavirus s hitrimi testi. Magajnejeva je v nedeljo pojasnila, da "ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju". 

Programi za otroke s posebnimi potrebami se sicer morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to sicer določilo 4. januar. 

Pa preostali?

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pa je 11. januar eden od mogočih datumov za vrnitev otrok v vrtce ter učencev prvega triletja osnovne šole nazaj v šolske klopi. Vračanje drugih učencev bo potekalo glede na epidemiološko sliko, pri čemer bo pomembna informacija o poteku in posledicah vračanja učencev s posebnimi potrebami. 

Za prvo triado ter četrtim in petim razredom, pa se bodo po navedbah ministrice v klopi vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Ob tem je tudi ministrica izpostavila pomen preventivnega testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pripravljen bo tudi protokol glede testiranja.