Zdrav duh v zdravem telesu

Od danes v fitnesih, telovadnicah in bazenih spet več ljudi

L.K.
3. 1. 2021, 20.14
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 07.00
Deli članek:

50 kvadratnih metrov na posamezniki in vsaj pet metrov razdalje

Profimedia
Fotografija je seveda simbolična. Med fizično vadbo ni primerno nositi zaščitne maske.

Po poročanju Televizije Slovenije, lahko od ponedeljka v fitnesih in telovadnicah vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva. Nekaj omejitev seveda ostaja: na osebo v vadbenem prostoru mora biti 50 kvadratnih metrov, razdalja med posamezniki mora biti vsaj pet metrov.

Na zadnji dan leta 2020 je bila sprejeta tudi odločitev, da bodo lahko najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci vnovič začeli treninge, vendar le v "mehurčkih". Treningi mladincev in kadetov bodo od ponedeljka tako dovoljeni le, če bodo potekali v zaprtih in fizično ločenih skupinah.

Gre za približno 1000 športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov. Doslej so namreč lahko vadili vrhunski športniki in športniki perspektivnega razreda ter vsi poklicni športniki, starejši od 15 let, vpisani v razvid pristojnega ministrstva.

V kolektivnih športnih panogah, kot so hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal, mali nogomet, so še naprej dovoljena tekmovanja na najvišji kakovostni ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja. Prav tako je v kolektivnih športih dovoljeno organiziranje velikih mednarodnih športnih prireditev.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev, evropskih pokalov in velikih mednarodnih športnih prireditev.

Ukrep odredilo ministrstvo za infrastrukturo

Po besedah generalne direktorice direktorata za šport Mojce Doupon, so do zdaj telovadnice in fitnesi načeloma bili odprti, s tem da je lahko v prostoru vadil le en posameznik ali družina.

Vodene skupine še ne bodo začele delovati, vadečega bo lahko spremljala ena usposobljena oseba. Za bazene velja isto kot za fitnese, je pojasnila Douponova.

Pred vstopom v telovadnice se ne bo testiralo. Za Televizijo Slovenija je pojasnila, da je ta ukrep za smučanje odredilo ministrstvo za infrastrukturo.