Lava, para, plin, pepel

FOTO in VIDEO: Izbruhnil ognjenik, "poletelo" devet kilometrov visoko

J.P./STA
22. 12. 2020, 07.36
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 09.50
Deli članek:

Izbruhnil je eden od najbolj aktivnih ognjenikov na svetu.

Profimedia
V nedeljo je ponovno oživel.

Ognjenik Kilauea na havajskem Velikem otoku je v nedeljo ponoči ponovno oživel in začel bruhati lavo, paro, plin in pepel v ozračje. Para je nastala, ko je žareča lava prišla v jezero na vrhu ognjenika in skuhala vodo, pri čemer se je para dvignila kar devet kilometrov visoko v zrak.

Profimedia
V nedeljo je ponovno oživel.

Profimedia
V nedeljo je ponovno oživel.

Ognjenik Kilauea je nazadnje izbruhnil leta 2018, ko je uničil 700 hiš in izbruhal dovolj lave za 320.000 olimpijskih bazenov. Strjena lava je prekrila območje veliko kot pol otoka Manhattan s 24 metrov debelo odejo lave, ki je tekla in se kopičila štiri mesece.

Izbruh enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu je bil uvodoma lepa turistična atrakcija, čeprav te dni na Havajih zaradi pandemije novega koronavirusa ni pretirano veliko turistov. Oranžno žareče nočno nebo so zato fotografirali predvsem domačini.

Zaradi lokacije ognjenika ni bilo treba nikogar evakuirati in vsaj uvodoma ni nobene nevarnosti za ljudi in premoženje. Vulkan se nahaja v narodnem parku havajskih vulkanov, ki ji jih je največ prav na Velikem otoku.

Izbruh se je nadaljeval v ponedeljek, znanstveniki pa še ne vedo, koliko časa bo trajal. V kraterju ognjenika se je namesto izparele vode začela nabirati lava, ki se bo sčasoma, ko se bo izbruh umiril ohladila in strdila.

Za zdaj je največjo nevarnost predstavlja vulkanski pepel, ki lahko draži oči in oteži dihanje. Kljub temu se je na razglednih točkah otoka nabralo veliko radovednežev z avtomobili, ki skušajo ujeti pogled na atrakcijo in jo poslikati.

Po izbruhu je prišlo tudi do potresa jakosti z magnitudo 4,4. Potres, ki so ga ljudje čutili, je trajal nekaj minut, vendar ni povzročil nobene škode.