kako je drugod z obiski?

Kako je koronavirus ukradel božič

A. K.
22. 12. 2020, 06.55
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 08.13
Deli članek:

Ko je Irska 21. oktobra kot prva država Evropske unije ponovno ustavila javno življenje, je to storila v upanju, da reši božič. Dva meseca pozneje vsa celina zaostruje ukrepe in hkrati upa na najboljše.

Bobo
Ulice slovenskih mest bodo ta praznični čas prazne.

Šestindvajsetega decembra bodo predvidoma članice Evropske unije, vključno s Slovenijo, prejele prve odmerke cepiva, ki sta ga proizvedli podjetji Pfizer in BioNTech. Cepivo ponuja žarek upanja v prazničnem času, ki ga letos še posebno v Evropi zaznamuje pandemija koronavirusa. Cepivo ne prinaša hitre odrešitve, saj bo verjetno minilo še več mesecev ali celo let, preden bo dosežena precepljenost, ki zagotavlja, da se virus ne širi. Ta cilj bo še toliko težje dosegljiv za revnejše države, ki so izrinjene s trga zaradi velikega povpraševanja. Po optimističnem scenariju – in ob pripravljenosti prebivalstva na prostovoljno cepljenje – bo naslednji božič pri nas lahko že podoben temu, kar smo vajeni.

Po letošnjem vladnem načrtu bodo 24. in 25. december lahko skupaj preživeli člani dveh gospodinjstev ali šest odraslih oseb, ne glede na občino ali regijo prebivališča. Podobni ukrepi so napovedani po celi EU, za Slovenijo pa se zdi, da se je zgledovala po Nemčiji, kjer so tako rekoč enaka določila za ta božični čas.

V pričakovanju porasta

V Avstriji bo strožji »lockdown« stopil v veljavo dan po božiču, ob prazniku pa bo možno druženje tudi do deset ljudi iz desetih različnih gospodinjstev. Severna soseda ima trenutno incidenco okužb na manj kot polovičnih slovenskih vrednostih, pričakovan novoletni dvig pa bodo poskušal zajeziti z množičnim testiranjem januarja. Hrvaška, ki je dolgo odlašala z ustavitvijo javnega življenja, si ob naraščajočih številkah novookuženih ne more privoščiti prevelikih sprostitev, zaradi česar uvaja podoben model kot Slovenija, pri čemer je največje število zbranih deset, ti pa so lahko samo iz dveh gospodinjstev.

Reuters
Zaradi razmer program za videokomunikacijo Zoom ta božič in novo leto omogoča neomejene minute za vse uporabnike.

Italija previdna

Pri zahodnih sosedih niso pripravljeni na tveganje tretjega vala okužb, saj gre za državo, ki je v samem vrhu po okužbah in smrtih na 100 tisoč prebivalcev. Zato je vlada premierja Antonia Conteja odločila, da je absolutno največje število gostov na gospodinjstvo samo dve osebi. V Združenem kraljestvu je vladi načrt sproščanja pokvaril nov sev virusa, za liberalnejši pristop pa so se odločili v Franciji, ki je v preteklih tednih uspešno obrnila krivuljo in spada med države EU z boljšo epidemiološko sliko. Podoben pristop bodo očitno ubrali tudi v ZDA, čeprav se tamkajšnje stanje pospešeno slabša.

Božič na južni polobli

Spreminjajoče se razmere pa številne vlade po svetu silijo v to, da pet pred dvanajsto spreminjajo ukrepe. Več mesecev strogega »lockdowna« je Avstraliji omogočilo, da je pričakala začetek poletja na južni polobli s skoraj idealno epidemiološko sliko in v pričakovanju božičnega in novoletnega slavja, a nov izbruh v Sydneyju bo bržkone ponovno oblasti prisilil v omejevanje druženj. Dobro še vedno kaže Novi Zelandiji, ki se je večini leta izognila najhujšemu s strogimi ukrepi po vzoru vzhodnoazijskih držav. Očitno je, da Evropa tega ni zmogla, za kar še vedno plačujemo ceno.